Egy macska is elkapta a koronavírust Hongkongban

ÁLLAT
2020 április 01., 04:54

Koronavírussal fertőződött meg Hongkongban egy macska, miután a gazdája is bizonyítottan elkapta a betegséget - közölte a hongkongi Mezőgazdasági és Halászati minisztérium, figyelmeztetve arra, hogy a macska nem mutatta semmilyen tünetét a betegségnek.

A minisztérium közleménye szerint jelenleg nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy háziállatok fertőznének a vírussal, gazdáiknak nem szabad megválni tőlük. Az Egészségügyi Világszervezet szintén azt állítja honlapján: nem bizonyított, hogy kutyák, macskák vagy más szobaállatok tovább tudnák adni a koronavírust, amely immár világszerte fertőz az emberek között.

A szóban forgó macska ugyanakkor már a harmadik állat, amelyről Hongkongban kimutatták - többször is tesztelve -, hogy koronavírust hordoz. A macskát karanténba küldték, és megfigyelés alatt tartják. Belgiumban szintén van egy koronavírusos macska, amelyet gyaníthatóan a gazdája fertőzött meg.

Ugyanakkor a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a háziállatok fertőzésforrásnak tekinthetők abból a szempontból, hogy ha egy fertőzött alaposan leköhögi, vagy az összetüsszögött kezével megsimogatja, majd valaki más is megfogja a jószágot, akkor megfertőződhet. (Reuters/MTI)