RTL: Több egészségügyi dolgozót is kényszerszabadságra küldtek a kórházak

Egészségügy
2020 április 02., 16:45

Míg a koronavírusos betegekre várnak, sok egészségügyi dolgozót szabadságra vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek a magyar kórházak és szakrendelők - idézi a dolgozók egyik zárt Facebook-csoportjába írt panaszokat az RTL Klub Híradója. Dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke meg is erősítette ezeket, azt mondta, a kényszerszabadságolások miatt sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése is. Az egészségügyi ellátást felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma tagadja ezt, az RTL-nek azt írták: „egyetlen állami kórház sem kötelezi az ápolókat fizetés nélküli szabadságra”.

Soós szerint a kórházak és rendelőintézetek gyakran úgy oldják meg a helyzetet, hogy közös megegyezést próbálnak kierőltetni a munkavállalókból, de a FESZ szerint ez így sem elfogadható.

Jelenleg több magyar kórházban is több osztály kiüresedett, miután az intézmények koronavírus-fertőzöttek ellátására álltak át. Egyelőre azonban nincsen olyan sok fertőzött, hogy létszámuk minden dolgozó intenzív osztályokra irányítását indokolná.