Két hónappal a járvány kirobbanása előtt függesztették fel a programot, amivel ilyen világjárványokat jeleznének előre

külföld
2020 április 03., 11:05

Két hónappal azelőtt, amikor jelen ismereteink szerint a kínai Vuhanban megfertőződött az első ember a mostanra világjárványt okozó új típusú koronavírussal, Donald Trump kormánya felfüggesztette azt a kétszáz millió dolláros, a pandémiák korai előrejelzését szolgáló programját, aminek a célja éppenséggel az lett volna, hogy például kínai, de más országbeli orvosokat is kiképezzenek arra, hogyan lehet felfedezni egy hasonló fenyegetést, és hogyan kell reagálni rá, írja a Los Angeles Times.

A 2009-ben a külföldi segélyezésért felelős amerikai kormányszerv, a USAID által indított programban 1200 kórokozót, köztük több mint 160 új típusú koronavírust azonosítottak potenciális veszélyforrásként. A PREDICT névre keresztelt program részeként hatvan külföldi orvosi labor - köztük a SARS-CoV-2-t végül azonosító vuhani laboratórium munkatársait támogatták és képezték ki.

Szeptemberre azonban elfogyott a pénz. Leállt a terepmunka, a PREDICT-ben résztvevő szervezetek munkatársaik tucatjait bocsátották el, mert Trump és kormánya úgy döntött, nem fogják folytatni. Szerdán aztán a USAID rendkívüli segélyként 2,26 millió dollárt utalt a program folytatására, hogy szakértőket küldhessenek a külföldi laborokba segíteni a járvány megfékezését. A PREDICT vezetői szerint ez aligha lesz elég a program eredeti céljainak megvalósításához. "Nézzék, hát a nevünkből is következik, hogy mi előrejelezni (angolul: to predict) akartuk a világjárványt, mielőtt bekövetkezne. Ez volt az izgalmas része a programnak, és ezért a részéért aggódom" - nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Peter Daszak, a PREDICT program egyik kulcsszereplőjének, az EcoHealth Alliance-nek az elnöke.

Daszak szerint most aztán végleg életbevágó volna, hogy "ne vessük el a nagyszabású, proaktív, előrejelző programot, amely még azelőtt el akarja kapni a világjárványokat, hogy azok kirobbanhatnának. Törölni egy programot, amely bármilyen módon csökkentheti egy hasonló világjárvány kockázatát, minden szempontból szűk látókörű döntés".