Gulyás Gergely: A kormány intézkedései elegendők lesznek a gazdaság újraindításához

politika
2020 április 05., 04:13

A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gulyás Gergely azt mondta, a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. Azt mondta, annak jegyében állították össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást: a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a minisztériumoktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A védekezésből és a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amik jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert, a kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz – mondta Gulyás.

A miniszter közölte, a járvány elleni védekezési alapban most 663 milliárd forint áll rendelkezésre – de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai –, emellett a gazdaságvédelmi alapban, ami a gazdaság újraindítását szolgálja, 1345 milliárd forint van.

Gulyás szerint különösen fontos, hogy enyhítsenek azokon a bajokon, amikkel az emberek most szembesülnek, elsősorban akkor, amikor elveszítik a munkájukat, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése ezért a legfontosabb.

A hivatalos statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, de a helyzet sajnos ennél rosszabb, amit az is mutat, hogy a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint 4000 ember veszíti el az állását.

A kormány, ha megállítani nem is, de jelentősen mérsékelni tudja ezt a folyamatot, a járvány után pedig nagy számban újra tudja teremteni a munkahelyeket – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én.
photo_camera Gulyás Gergely, a Kormányinfón 2019. december 12-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány azért csatlakozott azokhoz az országokhoz, amik nyílt levélben kérték az Európai Bizottság vizsgálatát a tagállamok veszélyhelyzetben hozott intézkedéseiről, hogy kiderüljön: a Magyarország elleni vádaknak semmilyen alapja nincs. Szerinte Magyarország az éltanulók között van azokban a kérdésekben, amiket a levélírók megfogalmaztak. Példaként említette, hogy az Európai Parlament zárt be és nem a magyar parlament, ami törvényeket tárgyal, és ahol számon kérhető a kormány.

A magyar kormány azért támogat egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatot, mert abból kiderül majd, hogy a magyar alkotmányos intézmények működnek – mondta. „Az Országgyűlés működése az alkotmány szerint nem korlátozható ebben az időszakban sem, az Alkotmánybíróság működése szintén folyamatos kell, hogy legyen, rendes országgyűlési választásokat és önkormányzati választásokat nem lehet elhalasztani” – sorolta Gulyás, kitérve arra is, hogy elegük van a kettős mércéből. (MTI)