A magyar koronás fertőzöttek 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó – mit jelent ez más országokhoz képest?

járvány
2020 április 06., 17:59

85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírusostól Magyarországon

- ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a szombati kormányzóvivői tájékoztatón, miután a 444 körülbelül három hete minden nap megkérdezte a hatóságoktól, hogy hány egészségügyi dolgozó kapta el a vírust Magyarországon. A 85 megbetegedés a szombati adatok szerint azt jelenti, hogy a magyarországi igazolt koronavírusos esetek 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó.

Kíváncsiak voltunk, hogy ezek az adatok hogy viszonyulnak más országok egészségügyi fertőzöttségéhez, mennyire tudja megvédeni az állam a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat, orvosokat, ápolókat, mentősöket.

  • Spanyolország – 14,4 százalék

Spanyolországban, ahol jelenleg a legsúlyosabb a járványhelyzet Európában, március végéről találtunk adatot, akkor 14,4 százalék volt az egészségügyi dolgozók fertőzöttsége, ez valamivel magasabb, mint a magyar arány, de a járvány is sokkal jobban tombol, 85195 beteg mellett volt ennyi fertőzés az egészségügyben.

Intenzív osztály dolgozói Barcelonában április 6-án.
photo_camera Intenzív osztály dolgozói Barcelonában április 6-án. Fotó: PAU BARRENA/AFP
  • Olaszország – 8,67 százalék

Olaszországban, a járvány által leginkább érintett másik európai országban március végén 73780 betegről tudtak, ebből 6404 volt egészségügyi dolgozó, azaz 8,67 százaléka volt az összes fertőzöttnek.

  • Németország – 2,7 százalék

Németországban egy április 2-i jelentés szerint 2300 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal, akkor 82803 regisztrált fertőzött volt az országban, tehát az egészségügyi dolgozók érintettsége, 2,7 százalék volt a hivatalos adatok szerint.

  • Románia – 14,6 százalék

Romániában március végén lemondott az egészségügyi miniszter, mert rosszul kezelték a válsághelyzetet, és nagyon sok egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal. Március végén a fertőzöttek 14,6 százaléka volt egészségügyi dolgozó 1952 igazolt koronavírusos betegből 258 fő.

  • Egyesült Államok – nincs egységes adat

Az Egyesült Államokban, ahol a világon most a legtöbb a megbetegedés (336 ezer regisztrált fertőzött), nincs egységes nyilvántartás. Ohio államban 16-18 százaléka a fertőzötteknek egészségügyi dolgozó, Minnesotában 20-28 százalék (többféle szám is kering), de mindkét helyen az egészségügyben dolgozókat jobban tesztelik, mint a lakosság többi részét. Pennsylvaniában 4,4 százalékos, Oklahomában 10,6 százalékos, Rhode Island államban 25 százalékos adatról tudni, míg a legfertőzöttebb városból, New Yorkból egyelőre nincs adat.