Magyarország a hétvégén rekordot döntött napenergia-termelésben

energia
2020 április 06., 16:17

Soha nem termeltek még ennyi napenergiát a Magyarországon működő erőművek, mint a hétvégén - írja az Index az Energiaklub számításaira hivatkozva. Ahogyan a koronavírus miatt elrendelt korlátozások csökkentik is az energiafogyasztást, soha nem volt még környezetbarátabb a hazai energiamix, mint az elmúlt napokban.

Különösen nagy szerep jutott a napenergiának, ami vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntve 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek.

Ezzel együtt a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták vasárnap a teljes magyar áramtermelésnek, ami szintén rekord. Éves átlagban a megújuló energia a magyar energiamix tizedét sem teszi ki, ezzel az EU tagállamai között holtversenyben az utolsók vagyunk.

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ez nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelemkapacitás Magyarországon - írja az Index.