Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

külföld
2020 április 06., 13:18

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette: Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot.

Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. 

photo_camera Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.

Iohannis kitért arra, hogy a költségvetésnek csökkennek a bevételei, és nőnek a kiadásai, ez pedig nehéz helyzet elé állítja a kormányt. Úgy vélte, több pénzt kell szánni az egészségügyre, és a szociális ellátásra, a kényszerszabadságokra és a munkanélküli segélyekre. Ehhez pedig szükségesnek tartotta a költségvetési hiány jelentős megnövelését. A kormánynak alapos elemzést kell készítenie, és újra kell értékelnie a költségvetésnek mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalát.

Az államfő azt is elmondta: hogy a nehéz helyzetben szükség van a nemzetközi szolidaritásra. Ennek jegyében kedden 11 román orvos és hat asszisztens utazik Milánóba, hogy segítsen az olasz hatóságoknak a járvány leküzdéséért tett erőfeszítéseiben.

Klaus Iohannis arra is kitért, hogy jó ütemben folytatódik az orvosi eszközök beszerzése, amelyben magáncégek is segítik a kormányt. Bejelentette: ezen a héten az egészségügyi dolgozók számára 2,5 millió, a rendfenntartók számára ötmillió, a lakosság számára pedig nyolcmillió maszk, valamint az orvosoknak félmillió védőfelszerelés érkezik az országba.

Romániában két napja lassulni kezdett a koronavírusos esetek számának a növekedése. Az országban hétfőre meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma. Közülük 157-en meghaltak, 406-an pedig meggyógyultak.

A március 16-án bevezetett 30 napos rendkívüli állapot idejére felfüggesztették az oktatási intézmények tevékenységét, egyszerűsítették az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozták az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás munkáját pedig csak a sürgős ügyekre korlátozták. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat. (MTI)