Átmentek a tesztek a teszten

TUDOMÁNY
2020 április 07., 18:37

A koronavírus kimutatására használt teszteket tesztelték a Yale kutatói, akik április 6-án publikálták eredményeik preprintjét – vagyis független kutatók által még nem ellenőrzött tanulmányát. A legszélesebb körben használt, magának a vírusnak a jelenlétét kimutató qRT-PCR teszteket tesztelték, összesen kilencet.

Egészen megnyugtató eredményre jutottak, megállapításaik szerint mindegyik megbízhatóan mutatja ki a vírus jelenlétét, pontosságuk meghaladta a 90 százalékot.

Vizsgálataik alapján ha valami, akkor már inkább az a probléma, hogy néhány teszt, például az amerikai járványügyi központ, a CDC által kifejlesztett két teszt, vagy a Berlini Orvosegyetemen fejlesztett teszt annyira érzékeny, hogy esetenként hamis pozitív eredményt ad – vagyis olyanokat is fertőzöttnek mutat, akik valójában nem azok.

A preprint tanulmányuk nyilvános, a szakmai részletek iránt érdeklődők itt olvashatják. Szakmai szempontból kifejezetten hasznos ismeretek vannak benne az adott teszttípusok korlátairól, illetve sajátos tulajdonságairól, amelyek segíthetnek meghatározni, hogy adott területen és célra melyik lehet a legalkalmasabb.