Hogy lett ilyen súlyos a járvány Amerikában?

külföld
2020 április 07., 05:11

A koronavírus-járványról, és az annak megfékezéséről szóló beszámolók között a médiában hetek óta kitüntetett helyet foglalnak el azok, amelyek az egy-egy országban vagy városban elkövetett szörnyű hibákat sorolják. Ezek a hibák részben politikai, egészségszakmai melléfogások, amelyek ebben az esetben persze tömegek halálával járnak, de ott vannak az igazán elkeserítő, középkori tudatlanságról árulkodó döntések is, az egyén és a hatalom szintjén egyaránt, a szándékosan nyalogatott iráni szentélyektől a vírusellenes nicaraguai békemenetig.

Páciens érkezik egy broolyni kórházba április 5-én.
photo_camera Páciens érkezik egy broolyni kórházba április 5-én. Fotó: BRYAN R. SMITH/AFP

Amerikában április 7-ig 10 959-en haltak meg koronavírusban, a fertőzöttek száma 366 ezer felett jár. Az utóbbiban már messze ők a világelsők, és ha a tendencia folytatódik, halottak számában is hamarosan megelőzik Olaszországot és Spanyolországot. Lakosságarányosan még nem állnak ennyire rosszul (és amikor e járvány számairól van szó, mindig meg kell említeni, hogy a kínai „hivatalos” számokkal kapcsolatban komoly aggályok vannak), de, szemben a járvány csúcsán talán már túllendülő spanyolokon és olaszokon, Amerikában még csak most jön a neheze. Jerome Adams tisztifőorvos április 5-én Pearl Harborhoz és 9/11-hez hasonlította az Egyesült Államok következő hetét, és arról beszélt, hogy 

„minden valószínűség szerint ez lesz a legkeményebb és legszomorúbb hét az amerikaiak életében”. 

Irán nem tanult Kína hibáiból, Olaszország Iránéból, a spanyolok az olaszoktól, és most már világosan látszik, hogy a világ messze legerősebb és leggazdagabb országának sem volt elég végignézni, hogy öl meg tízezreket a járvány máshol. Az amerikai intézmények, de az amerikai emberek is ölbe tett kézzel várták a vírust, és sokan csak akkor tettek bármit a terjedése ellen, amikor már késő volt. Illetve nagyon sokan még akkor sem.

Az országban január 20-án észlelték először a koronavírust, azóta pedig gyakorlatilag folyamatosan érkeznek olyan hírek Amerikából, amik Nicaraguából vagy Iránból is megdöbbentőek lennének. Néhány különösen súlyos példa felsorolása talán segít megmagyarázni, hogy végezhetett ott ekkora pusztítást a koronavírus. 

Január 22.

„Kézben tartjuk a helyzetet.” – Donald Trump

Január 24.

Miután a Szenátus egészségügyi bizottságában szakemberektől megtudják, hogy mire számíthatnak, két republikánus szenátor szép csendben több millió dollár értékű részvényt ad el.

Február 1.

Jerome Adams tisztifőorvos két hónappal a Pearl Harborral példálozás előtt mérsékelten szellemes versben arról írt a Twitteren, hogy a koronavírus nem olyan veszélyes, mint az influenza, úgyhogy mindenki oltassa be magát az utóbbi ellen.

Február 23.

„A helyzetet nagyon is kézben tartjuk.” – Donald Trump

Február 26.

„Olyan ez, mint egy kis influenza, amire van oltás. Hamarosan erre is lesz oltásunk. Néhány napon belül gyakorlatilag nem lesznek fertőzöttek Amerikában” – Donald Trump

Március 6.

„Aki tesztelni szeretné magát, letesztelheti” – Donald Trump

Március 9.

Más fejlett országokhoz képest Amerikában ekkor még drámaian alacsony az egy főre jutó, elvégzett koronavírus-tesztek száma.

Március 11.

Donald Trump bejelenti, hogy 30 napra leállítják a kontinentális Európa és az Egyesült Államok közötti légiforgalmat.

Március 12.

Komplett amerikai államok vannak, ahol hetente 100-nál kevesebb tesztet végeznek el. Közben a Utah Jazz kosárlabdacsapat simán le tudott tesztelni villámgyorsan 58 embert. 

Március 12.

Európából elkezdenek hazaözönleni az amerikai állampolgárok. Érkezéskor a repülőtereken senki nem vizsgál rajtuk semmit, nem kérdez tőlük semmit.

Március 13.

Donald Trump veje, Jared Kushner egy ismerősén keresztül egy Facebook-csoportban felteszi a kérdést, hogy van-e valakinek ötlete a járvány megállítására. Azt azért hozzáteszi, hogy „lécci csak komoly válaszokat”.

Március 14.

Közeleg Szent Patrik napja, nagy bulik mindenfelé ezen a szép szombati napon.

Március 15.

Elképesztő tömegjelenetek a repülőtereken, a hazaérkező amerikaiak akkor sem tudnának egymástól távolságot tartani, ha akarnának.

Március 16.

Nagy a tömeg a floridai strandokon.

Március 19.

Hiába mondanak neki ellent az amerikai egészségügyi hatóságok, Donald Trump közli, hogy a klorokin jó koronavírus ellen.

Március 19.

Kiderül, hogy a Grand Princess óceánjáróról leszálló utasok nagyobbik része egyszerűen nem volt hajlandó tesztelni magát koronavírusra, annak ellenére sem, hogy a hajóról tudták, hogy fertőzött.

Március 19.

A New York-i hatóságok szerint nyugodtan dolgozhatnak tovább azok az egészségügyi szakemberek, akik már potenciálisan megfertőződtek a koronavírussal.

Március 20.

Amerikában a máshol tapasztaltaknál is gyorsabb ütemben emelkedik a koronavírus-betegek száma.

Március 21.

Kezébe temette arcát az USA vezető járványügyi szakértője, miközben Trump mellette a deep state-tel viccelődött.

Március 22.

A Reuters megírja, hogy Washington néhány hónappal a járvány kitörése előtt visszahívta Pekingből azt a járványügyi szakemberét, aki ideális pozícióban lett volna a koronavírus terjedésének megfigyelésére.

Március 24.

„Nagyon szeretném húsvétra nyitva látni az országot. Kezdjük látni a fényt az alagút végén.” – Donald Trump.

Március 26.

Hisztériának nevezte a járvány körüli felhajtást az amerikai lelkipásztor, majd belehalt a fertőzésbe.

Március 27.

A Washington állambéli Bellingham kórházából kirúgnak egy orvost, mert panaszkodik a védőfelszerelés hiányára.

Március 29.

Kaliforniában arra panaszkodnak, hogy 170 működésképtelen lélegeztetőgépet kaptak Washingtontól.

Március 29.

Az amerikai média a koronavírus-járványt bagatellizáló szalagcímeiből készített kollázs kezd keringeni az interneten.

Március 30.

Las Vegasban, a világ leggazdagabb országának egyik leggazdagabb városában útburkolati jelekkel mutatják meg a hajléktalanoknak, hogy aludjanak egymástól biztonságos távolságban.

Március 31.

Pokolian nehéz két hét következhet” – Donald Trump, aki egyúttal elismerte, hogy ez mégsem egy influenza, és akár 100 000 embert is megölhet Amerikában.

Április 1.

Bejelentik, hogy bezárják a New York-i játszótereket.

Április 1.

Egy New York-i kórházban baseballmeccseken vásárolható esőköpenyeket osztogatnak védőfelszerelésként.

Április 2.

A folyamatos fenyegetések miatt komolyabban kell védeni Anthony Faucit, a Donald Trumpnak rendszeresen ellentmondó járványügyi szakértőt.

Április 2.

Georgia állam kormányzója megtudja, hogy tünetmentes hordozók is terjesztik a koronavírust.

Április 2.

Florida kormányzója bejelenti, hogy templomba azért lehet menni.

Április 2.

Tömegjelenetek egy hászid zsidó temetésen New Yorkban.

Április 3.

Nem Donald Trump, hanem veje, Jared Kushner tartja az aznapi washingtoni járványügyi sajtótájékoztatót. A Türkmenisztánra emlékeztető epizód keveseket győz meg.

Április 3.

A Daily Show fantasztikus összeállítást közöl a Donald Trumphoz mindig hűséges Fox News műsorvezetőiről, akik heteken át gyakorlatilag csak nevettek a koronavíruson.

Április 4.

New York kormányzója szerint csak az előző 48 órában derült ki, hogy tünetmentes hordozók is terjesztik a koronavírust.

Április 4.

Cikk a Tampa Bay Timesban azokról a több tízezer embernek otthont adó floridai nyugdíjasvárosokról, ahol sokan még mindig összejárnak közös programokra, és nem is értik, mi ezzel a baj.

Április 5.

Egy ohiói istentiszteletről hazafelé tartó nő arról beszél a CNN-nek, hogy őt Jézus vére mindentől megvédi.

Április 5.

Trump egyik leglelkesebb támogatója, Bill Mitchell, aki szerint egyébként nincs is mitől félni, és az egész járványt csak a háttérhatalom fújja fel, egy dzsihadista öngyilkos merénylő stílusában ír a Twitteren

„Bár a halál szomorú a hátrahagyottak számára, az elhunytnak csak átkelés a testiből egy spirituális létezésbe, megszabadulva a földi élet zűrzavarától. Ha ki is kapcsolják a rádiót, a zene tovább szól. Az is lehet, hogy valójában a halottak gyászolnak minket.”