Az iráni elnök szerint az amerikai szankciók gazdasági és egészségügyi terrorizmussal érnek fel

külföld
2020 április 08., 09:53

Haszan Róháni iráni elnök szerint az Irán elleni amerikai büntetőintézkedések a nemzetközi jogba ütköznek, sőt gazdasági és egészségügyi terrorizmussal érnek fel. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem különböztetheti meg hátrányosan Iránt azáltal, hogy nem segíti hitellel az új koronavírus-járvány elleni védekezésben, mert Washington megakadályozza ebben – mondta.

Az iráni központi bank március 12-én közölte, hogy 5 milliárd dollár hitelt kért az IMF sürgősségi alapjából a járvány elleni közdelemre, de az USA – mint a valutaalap legjelentősebb befizetője – megakadályozta ezt. Sok nemzetközi jogvédő is azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak ebben a válságos időszakban kivételt kellene tennie, és felfüggeszteni az Irán elleni szankcióknak legalább egy részét, mert a büntetőintézkedések nagy mértékben akadályozzák Irán védekezőképességét a járvány ellen. (A Közel-Keleten Iránban a legsúlyosabb a járványhelyzet.)

Róháni a kormányülésen azt mondta: „Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelezettségeit. Irán tagja az IMF-nek, nem különböztethet meg bennünket hátrányosan azáltal, hogy nem ad hitelt.”

Balra Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, jobbra Hasszán Rohani iráni elnök.
photo_camera Balra Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, jobbra Hasszán Rohani iráni elnök. Fotó: Iráni Elnökség/AFP

Egy meg nem nevezett IMF-tisztségviselő a Reutersnek azt mondta, a szervezet tárgyal Iránnal kérelméről, arról, hogy pontosan mihez van szüksége pénzügyi segítségre.

Amerikai tisztségviselők azt állítják, hogy az USA szankciói nem érintik Irán gyógyszerbeszerzését, és Washington többször felajánlott Teheránnak humanitárius segítséget a járványban.

Abbász Muszavi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta: Irán sosem fog segítséget kérni az USA-tól a koronavírus elleni küzdelemben, ettől függetlenül Washingtonnak fel kellene oldania a büntetőintézkedéseit. Róháni pedig aznap este telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, és kérte a segítségét annak érdekében, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Irán elleni szankciókat. (MTI)