Azt mondja, túl későn lépett az EU a koronavírussal szemben, ezért lemond az Európai Kutatási Tanács elnöke

TUDOMÁNY
2020 április 08., 15:10

A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke - erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán. A 24.hu híradása szerint Ferrari, aki január elején foglalta el a posztot, már kedden késő délután beadta lemondását Ursula von der Leyenek, az Európai Bizottság elnökének.

Ferrari a Financial Timesnek eljuttatott nyilatkozatában azt írta, rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt. Azt írta, a járvány gyors leküzdése érdekében egy tudományos program elindítását javasolta, de az ötletével politikai akadályokba ütközött. Emiatt el is vesztette hitét az EU teljes intézményrendszerében is.

„Elvesztettem a rendszerbe vetett hitem. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből” - írta.

A Financial Times szerint az Európai Kutatási Tanács vezetése Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal sem, hogy a tanács a járvány rövid távú megoldására koncentráljon. (via 24.hu)