MSZP: A magyarok legalább annyit érdemelnek, mint a románok vagy a németek

POLITIKA
2020 április 08., 15:49

Az MSZP elégedetlen a csökkentett fizetésért dolgozók állami támogatásával. Elégtelennek tartja a párt, hogy csak azok vehetik igénybe várhatóan a rendszert, akiknek a munkahelye a fizetésük felét továbbra is folyósítani tudja, és ott is csak a kieső bér 70 százalékát állja a kormány.

A párt azt követeli, hogy az 50 százaléknál nagyobb leállást elszenvedő vállalkozások dolgozói is kaphassanak állami segítséget, és ne csak májustól, hanem már hamarabb hozzá lehessen férni a támogatáshoz. A most tervezett rendszer ugyanis a legnagyobb bajba került cégeken egyáltalán nem segít.

Azt is akarják, hogy az állam 80 százalékos mértékig fizesse az elmaradó fizetéseket, a jelenleg ismert korlátozások nélkül.

Az MSZP elbocsátási moratórium elrendelését is követeli, a közszférában és a nagy nyereséget elért multiknál is. 

Az álláskeresési járadékot 3-ról 9 hónapra emeltetnék, úgy, hogy a minimális összege mindenképpen elérje a 100 ezer forintot. 

A párt indoklása többek között így hangzik:  "A magyar munkavállalók legalább olyan védelmet érdemelnek, mint román vagy német kollégáik." Ezzel utalva arra, hogy máshol sokkal nagyvonalúbb az állam a bajba jutottak iránt. (MTI)