A NER-oligarchák pénzéből segítene a gazdaságon egy ellenzéki törvényjavaslat

politika
2020 április 08., 05:35

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők benyújtották azt a törvényjavaslatot, melynek ötletét hétfőn Botka László szegedi polgármester vetette fel, és melynek lényege, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány:

A benyújtott javaslat alapján azoknak kéne fizetniük, akik 2012 eleje és 2020 márciusa között többek között az államháztartás alrendszeréből, az európai uniós forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint a 100%-os állami tulajdonban álló gazdasági társaság által létrehozott alapítványtól legalább ötmilliárd forintnyi árbevételt szereztek. 

Ha az árbevétel 5 és 10 milliárd forint között alakult, akkor a hozzájárulási alap a bevétel 1 százaléka kéne legyen, ha pedig meghaladja a 10 milliárd forintot, de nem éri el a 100 milliárd forintot, akkor 50 millió forint + a 10 milliárd forintot meghaladó rész 2 százaléka. Ha a 100 milliárd forintot is meghaladja, akkor 1,85 milliárd forintot kéne befizetni, illetve a 100 milliárd forintot meghaladó részek 3 százalékát. 

Annak érdekében, hogy a szolidaritási hozzájárulásból származó bevételt kizárólag a veszélyhelyzet következményeinek elhárítására lehessen felhasználni, a törvényjavaslat elrendelné egy e célra szolgáló elkülönített állami pénzalap felállítását is. 

Mint a javaslat indoklásában a képviselők írják, „a koronavírus-járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, amelyhez mindannyiunknak hozzá kell járulni. A járvány okozta beláthatatlan gazdasági és szociális következmények mérséklését illetően különösen jogos társadalmi elvárás fogalmazódik meg azon gazdasági szereplők irányában, akik az elmúlt években közpénzmilliárdok elsődleges haszonélvezői voltak. A törvényjavaslat ezen kivételezett gazdasági szereplők társadalmi felelősségvállalásának érvényre juttatása érdekében szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő”. 

Botka javaslata kitért arra is, hogy mire kéne forditani a befolyó összeget (első körben szerinte az egészségügyben, szociális és közszolgáltatási szférában dolgozók megfelelő védőfelszerelését kellene biztosítani, majd pedig minden magyar állampolgár (gyerekektől a nyugdíjasokig) jogosult lenne havonta minimum 110 ezer forint jövedelemre és az államnak Botka szerint ebből az alapból ki kellene egészíteni a jövedelmeket eddig a szintig a válság ideje alatt), de a benyújtott törvényjavaslat erről a kérdésről nem rendelkezne, csupán arról, hogy az összeget a válság kezelésére kell fordítani. 

A szegedi polgármester javaslatát több ellenzéki politikus, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is támogatta.