Varga Mihály: Magyarország az éves jövedelme 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre

POLITIKA
2020 április 08., 08:58

Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására biztosít – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a „pénzügyi akciócsoport” megbeszélése után.

link Forrás

A videóban Varga Mihály azt mondta, 3 alapot hoznak létre, kb. 2000 milliárd forint összegben. A Járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintja egyebek mellett a pártok támogatásának 50 százalékából, a multinacionális vállalatok adójából és a bankok hozzájárulásából áll össze – mondta.

A Gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdos forrásának jelentős része a minisztériumoktól jön átcsoportosításoknak és megtakarításoknak köszönhetően.

A harmadik alap az EU-ból érkező forrásokat kezeli majd.

„Ez azonban egyelőre üres, ugyanis az álhírek ellenére az uniótól még nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre”

– mondta. Ez így, ebben a formában egyébként téves állítás, itt írtunk arról, hogy az EU mennyi forrás felhasználását tette lehetővé azonnal.

Varga az eddigi kiadásokról elmondta, a járvány elleni védekezés eszközeire 380 milliárd forintot fordított a kormány, míg az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések több mint 3000 milliárd forintot hagynak ott a gazdaságban. A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy forrásokat biztosítson a következő intézkedésekre is, így marad forrás a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a munkaadók bértámogatására, a beruházások támogatására és a szociális hozzájárulási adó meg a kisvállalati adó csökkentésére – mondta.

„2010-ben Magyarország már eredményesen kezelt egy válságot. Közös munkával, összefogással és helyes gazdaságpolitikával most is elérhetjük ezt” – mondta. (via MTI)