Sehol sem haltak meg annyian egy nap alatt a koronavírusban, mint pénteken az Egyesült Államokban

külföld
2020 április 11., 07:08

Az Egyesült Államok az első ország a világon, ahol egy nap alatt kétezernél is több koronavírussal összefüggő halálesetet, pontosan 2108-at regisztráltak. Az összesített halálozási szám így 18 ezer felett jár, és hamarosan meghaladhatja az olaszországit, miközben több mint félmillió fertőzöttet regisztráltak. New York államban már csütörtökön több fertőzöttről lehetett tudni, mint a világ bármely országában (nem számítva persze az Egyesült Államokat). 

„Döntést kell majd hoznom, és Istenemre, csak remélni tudom, hogy a helyes döntést fogom hozni” - mondta pénteken Donald Trump elnök, akit a New York Times szerint folyamatosan próbálnak meggyőzni a gazdasági tanácsadói arról, hogy ideje lazítani a járványügyi korlátozásokon. Egészségügyi oldalról viszont éppen arra biztatják, hogy még tartsa fenn őket, mert jól működnek, egy túl korai visszalépés azonban szörnyű következményekkel járna.

photo_camera Távolságtartásra felszólító plakát New Jersey-ben Fotó: Michael loccisano/AFP

Az Egyesült Államokban igazából nem is Trump, hanem az egyes államok kormányzói döntöttek különböző korlátozásokról, az elnök egy nem kötelező érvényű, általános útmutatót adott ki, ami április 30-ig érvényes. Ha azonban változtatna ezen, az valószínűleg a kormányzók döntéseire is hatással lenne. 

Trump jelezte, hogy májustól bizonyos mértékig újraindítaná a gazdaságot, jövőhéten össze is áll majd egy munkacsoport, hogy kidolgozzon erre egy tervet. Ugyanakkor azt is megígérte, hogy hallgatni fog az egészségügyi szakemberekre. 

„A tények alapján fogunk dönteni” - mondta Trump. „Reméljük, hogy kitűzhetünk majd egy konkrét dátumot, de semmit sem csinálunk addig, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy az ország egészséges lesz. Nem akarunk visszamenni, és újrakezdeni az egészet” - mondta. De közben hozzátette, hogy a mostani állapot sem fenntartható. „Tudják mit? Ha otthon maradunk, az is halálhoz vezet. Traumatikus ez az ország számára.”

Anthony Fauci, a Nemzeti Allergiaügyi és Járványügyi Intézet (NIAID) igazgatója, a Fehér Ház koronavírusügyi munkacsoportjának tagja azt mondta, még nem jött el az ideje, hogy visszafogják a korlátozásokat.  

photo_camera Donald Trump, Anthony Fauci, a Nemzeti Allergiaügyi és Járványügyi Intézet (NIAID) igazgatója és Mike Pence alelnök Fotó: Alex Wong/AFP

New York állam kormányzója, Andrew M Cuomo szerint sikeresen lapítják a járványgörbét, de csakis akkor vezetne be enyhítést, ha előtte széles körben tesztelik dolgozók millióit. Trump viszont azt mondta, nincs szükség teljes tesztelésre, inkább koncentráltan kellene tesztelni a leginkább érintett területeket.