A kormányhivatal folytatja a vizsgálatot a Pesti úti idősotthonnál

politika
2020 április 12., 13:51

Miután Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta a járványügyi ellenőrök szombati vizsgálatának jegyzőkönyvét, ami szerint nem találtak jogsértést a Pesti úti idősotthonban, Budapest Főváros Kormányhivatala közölte, hogy az eljárás még nem zárult le. 

Az országos tisztifőorvos utasítására Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzést tartott a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti Idős Otthonban. A járványügyi szakemberek az idősek egészségbiztonsága érdekében ellenőrzik, hogy a fenntartó végrehajtja-e azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte” írja a közlemény. 

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthon a előtt 2020. április 12-én.
photo_camera Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthon a előtt 2020. április 12-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Karácsony Gergely április 3-án jelentette be, hogy a Pesti úti idősotthonban megjelent a koronavírus. Az intézményben a vasárnapi adatok szerint összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.  

A kormányhivatal megjegyezte, hogy vizsgálják a korábbi időszakot is, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében. Mindent megtettek-e a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében, volt-e folyamatos orvosi ellátás és személyzet, betartotta-e az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve volt-e megfelelő tájékoztatás és védőfelszerelés a fővárosi idősotthonban. Az ellenőrzés és a vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli.

Mára már az ország több idősotthonában is találtak koronavírussal fertőzött betegeket: