A nagy olajtermelő országok csökkentik a kitermelést, hogy megállítsák a benzinárak zuhanását

külföld
2020 április 12., 19:16

A kitermelésnek az átlagos globális olajkereslet közel tíz százalékával egyenlő csökkentésében állapodtak meg vasárnap egy videokonferencia során a nagy olajtermelő országok. Ezt hivatalosan még nem jelentették be, de a Reuters értesülését a kazahsztáni energiaügyi minisztérium közleménye is megerősítette. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az ezen kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ néven ismert informális közössége négy napig tartó egyeztetést követően meghozott döntése értelmében napi 9,7 millió hordóval csökkentik a termelést május-júniusban, és azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik. 

Folyik a tanácskozás
photo_camera Folyik a tanácskozás Fotó: -/AFP

Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük az Egyesült Államokat, Kanadát, Brazíliát és Norvégiát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Kanada és Norvégia már jelezte szándékát a csökkentésben való részvételre. Az Egyesült Államok pedig jelezte, hogy az olajár jelentős mértékű esése miatt termelése az idén egyébként is csökkenni fog. 

A kitermelés 15 százalékos csökkentése a Goldman Sachs és UBS bankházak olajpiaci szakértőinek prognózisa szerint nem biztos, hogy elegendő lesz az áresés megállításához, hiszen a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és termelésleállások egyes becslések szerint harminc százalékkal is visszavethették a világ olajfelhasználási igényét. A Brent nyersolaj ára így az év eleji hordónkénti 70 dolláros szintről akár 20 dollárra is csökkenhet - írja az MTI.

Ezeket a változásokat természetesen itthon is tapasztaljuk: a kitermelés csökkentéséről szóló megállapodások elmaradása és főleg a koronavírus miatt márciusban nagyobbat zuhant nálunk a benzin ára, mint ebben az évszázadban bármikor.