Hidegfront jön, hirtelen lehűl az idő

időjárás
2020 április 12., 06:19

„Keddre markáns front hoz jelentős lehűlést. Viharos széllel tör be hétfő éjjel a hidegfront, keddre virradóra országszerte eshet és jócskán visszaesik a hőmérséklet” - írja rövidtávú előrejelzésében az idokep.hu. 

Az előrejelzés szerint a száraz, napos vasárnap után hétfőn az ország több részén alakulnak majd ki gomolyfelhők, záporok, és zivatarok is. 

Késő estétől kell számítani a front betörésére: keddre virradóra jelentősebb csapadékkal is számolni kell, és a kedd délelőtt is még várhatóan borongósan alakul majd, különös tekintettel az ország dél és délkeleti felére. Kedd délutánra aztán az ország döntő részében megszűnik az eső, és felszakadozik a felhőzet. 

„Az északnyugati szél szinte mindenhol erős lesz, a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik. Észak felől hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, 10-15 fokkal esik vissza a hőmérséklet. Kedden a maximumok csupán 7-13 fok körül alakulnak, szerda hajnalra visszatérnek a fagyok” - írják. 

Az ezután következő napokban hajnalban marad a csípős hideg, igaz, a csapadék már elvonul, és szerdától ismét napos idő lesz. A következő hétvégére aztán visszakúszik a nappali hőmérséklet a 20 és 25 fok közötti tartományba. (Index via Időkép)