Moszkvában arcfelismerő kamerákkal leplezik le a karantént elhagyó embereket

külföld
2020 április 12., 16:34

Oroszországban január végén azonosították az első koronavírusos betegeket, de nagyon sokáig halogatták a járvány elleni intézkedéseket, sokak szerint folyamatosan gyanúsan alacsony fertőzésszámokat publikálva. Az elmúlt 24 órában már kétezer esetet jelentettek, és bár továbbra is érkeznek hírek nehezen értelmezhető akciókról, Putyin pedig háttérbe húzódott, kemény hatósági fellépésből nincs hiány.

A BBC tudósítója arról ír, hogy nem csak a rendőri ellenőrzések száma nőtt a fővárosban, hanem arcfelismerő kamerák is azonnal jelzik a rendőrségnek, ha valaki elhagyja a kötelező karantént. Erre az igazoltan fertőzöttek mellett azokat is kötelezik, akik a közelmúltban külföldről érkeztek haza. A hatóságok szerint eddig 30 koronavírusost kaptak rajta a karantén megszegésén, és 1358 embert bírságoltak meg csak szombaton, mert megfelelő indok nélkül hagyta el a lakását.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Szerdától csak digitális igazolvány birtokában lehet majd igénybe venni minden közlekedési eszközt az orosz fővárosban és Moszkva megyében, amit Szergej Szobjanyin polgármester azzal indokolt, hogy a moszkvaiak nem tartották magukat kellő szigorral a városban korábban elrendelt önizoláció szabályaihoz. 

Moszkvában szerdától először a munkába járáshoz, aztán az egyéb célú utazáshoz, végül pedig - szükség esetén - a kerületen belüli mozgáshoz lesz szükség engedélyre 

a tömegközlekedési eszközökön, valamint a magánautókon és a motorokon is. A taxisok nem vehetnek fel kóddal nem rendelkező utast. Magánútra digitális igazolvány hetente legfeljebb két alkalommal hívható le - írja az MTI.

Szombattól a város határán az összes Moszkvába bevezető úton rendőrök ellenőrzik a nem helyi rendszámú járműveket. A gyalogosközlekedéshez egyelőre nincs szükség kódra a fővárosban és Moszkva megyében, de az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. 

Az elhagyatott Komszomolszkaja metróállomás
photo_camera Az elhagyatott Komszomolszkaja metróállomás Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Moszkvában a járványhelyzet miatt a jövő hétre gyakorlatilag minden cég és szervezet tevékenységét felfüggesztették, az állami és az egészségügyi szervek, az élelmiszer- és gyógyszeripari üzemek, a védelmi, az űr- és az atomipari vállalatok, a média, továbbá a létfontosságú infrastruktúra kivételével. Az élelmiszerüzletek és a ma is működő kiskereskedelmi boltok továbbra is nyitva lesznek. 

A fővárosi operatív törzs az Interfax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy 

a mintegy 12 milliós Moszkvában pénteken mintegy 3,5 millió ember több mint hat órát töltött a lakásán kívül.

Ez a testület szerint potenciálisan 6-9 millió ember számára jelentett fertőzésveszélyt.

Fertőtlenítik a moszkvai utcákat
photo_camera Fertőtlenítik a moszkvai utcákat Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 2186-tal, 15 770-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint. A növekmény először haladta meg a 2 ezer embert. A halálos áldozatok száma 24-gyel 130-ra, a gyógyultaké pedig 246-tal 1291-re emelkedett.