Több mint 700 holttestet gyűjtöttek össze lakásokból Ecuador legnagyobb városában

külföld
2020 április 13., 03:07

Az ecuadori rendőrség több mint 700 olyan holttestet gyűjtött össze lakásokból az ország legnagyobb városában, Guayaquilben, ahol a koronavírus-járvány miatt a kórházak és a temetkezési szolgáltatók is túlterheltek – közölte a vasárnapi sajtóértekezletén a feladatra kijelölt különleges alakulat parancsnoka.

Ecuadoron belül Guayaquilben a legrosszabb a járványhelyzet. A kórházak tele vannak betegekkel, a temetkezési cégek pedig nem győzik eltemetni a halottakat. Már április elején jelentette a média, hogy a tengerparti városban a hatóságok kénytelenek tengeren odaszállított hűtőkonténerekben elhelyezni a holttesteket. A közösségi médiában pedig az utcán hagyott holttestekről jelentek meg felvételek, a kormány ennek hatására döntött a csoport felállításáról.

A rendőrökből és katonákból álló különleges járványügyi csoport három hete kezdte el a munkáját. Az nem derült ki a tájékoztatón, hogy az összegyűjtött holttestek közül hány volt vagy lehetett koronavírusos betegé. Jorge Wated, a különleges alakulat parancsnoka azt elmondta, hogy az összegyűjtött holttestek közül kb. 600 azonosított embert már eltemettek a város két temetőjében.

Új sírok a guayaquili Esperanza temetőben 2020. április 12-én.
photo_camera Új sírok a guayaquili Esperanza temetőben 2020. április 12-én. Fotó: Jose Sánchez/AFP

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Ecuadorban 7500 az igazolt fertőzöttek száma, és ebből 333-an haltak meg a betegségben azóta, hogy a vírus február 29-én megjelent az országban. Guayas tartományban jegyezték fel a fertőzések 72 százalékát, ezen belül Guayaquil városban kb. 4000 a fertőzöttek száma. (MTI)