Az EU gyógyszerhatósága szerint még egy év, mire széles körben olthatnak koronavírus ellen

külföld
2020 április 15., 11:48

"Az Európai Gyógyszerügynökség becslése szerint akár egy évbe is kerülhet, mire a covid-18 elleni védőoltás készen állhat az engedélyezésre, és elegendő mennyiségben állhat rendelkezésre a széleskörű és biztonságos használatra" - áll egy szerdán publikált EU-s stratégiai munkaanyagban. Korábban Ursula von der Leyen, a Bizottság német elnöke azt állította, hogy "már ősz előtt" piacra kerülhet a vakcina.

Az ennek ellentmondó stratégiai munkaanyag egy átfogóbb jelentés része, mely azt próbálja felvázolni, hogy hogyan lehet majd feloldani a járvány miatt elrendelt korlátozásokat. Az Európai Bizottságnak ebbe ugyan kevés beleszólása van, lévén tagállami hatáskör, de ajánlásokat azért megfogalmazna. Három fő pontba szedték az intézkedések enyhítésének feltételeit:

  • a járványhelyzet alakulása, vagyis az, hogy az új esetek száma valóban tartósan csökkenőben legyen;
  • az ellátórendszer kapacitása, vagyis az, hogy egy adott ország egészségügyi intézményei képesek-e a járvány aktuális szintjén a betegek ellátására;
  • a monitoring, vagyis az, hogy az adott országban széleskörű-e a lakosság tesztelése, hogy nyomon követhető legyen a vírus terjedése.

Von der Leyen ezenfelül arra ösztönzi a tagállamokat, hogy bármilyen enyhítésről konzultáljanak egymással, illetve Brüsszellel is. "Koordináció hiányában a korlátozó intézkedések feloldása minden tagállam számára kedvezőtlen hatással lehet, és politikai törést okozhat" - áll a stratégiai munkaanyagban. (Via The Guardian)