Meghalt Fekete György

KULTÚRA
2020 április 15., 14:22

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – tudatta az MMA az MTI-vel.

Fekete Györgyöt ma érte a halál, az MMA közölte: mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti.

Az összegzés felidézi, hogy Fekete György több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet vállalva dolgozott, és az MMA elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását szolgálta. Kultúrpolitikusként az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd 2011-től kiépítette „a magyar kultúra csúcsintézményét”, az MMA-t, összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia távozó elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országházban 2017. október 30-án
photo_camera Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia távozó elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országházban 2017. október 30-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Fekete György 1988-ban lépett be az MDF-be. 1990 és 1994 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes kulturális államtitkára volt, majd Antall József halála után behívták az Országgyűlésbe. 1994-ben a XII. kerületi egyéni választókerületben szerzett mandátumot. 1995-ben kilépett az MDF-ből és a frakcióból, majd egy év független képviselőség után 1996-ban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba. 1998-ban nem szerzett mandátumot. 1997 és 2001 között a KDNP alelnöke volt. Fekete György 2011-től 2017-ig volt az MMA elnöke.

Fekete György munkásságát elismerték Munkácsy-díjjal, Magyar Művészetért díjjal, Kossuth-díjjal, a Köztársaság Elnökének Érdemérmével és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével is. Több település díszpolgára, a professor emeritus cím birtokosa volt, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze díj Bizottságnak.