Szánthó Miklós kielégíthetetlen étvágyról írt, miután húsvéthétfőn egy prémiumétteremben járt Gulyás Gergellyel

gasztronómia
2020 április 15., 13:49

Húsvéthétfőn írtuk meg, hogy aznap tányérok és evőeszközök csörgése hallatszott ki a NER egyik kedvenc éttermében, ahol éppen ott volt Gulyás Gergely is. A miniszter szerint ő csak az elviteles ételt várta a Felixben (helyben fogyasztani ugyanis mindenhol tilos), de nem egyedül volt ott, hanem többek között ott volt Szánthó Miklós, a fideszes Alapjogokért Központ igazgatója, és Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója is, de a távozáskor egyiküknél sem volt zacskó vagy étel.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA kuratóriumának elnöke
photo_camera Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA kuratóriumának elnöke Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az éttermi kaland után Szánthó Miklós cikkel jelentkezett, a Magyar Nemzet mai számában a Túlélni a fejlődést című írásában egy ponton így fogalmazott:

„»Az étvágyunk igazolta a fogyasztást. Az igény szülte a csömört«: a felszabadítás ösvényének végén ugyanis szolgaság vár, az ember végül saját vágy(kielégítési vágy)ának foglya lesz. A korlátok alól történő felszabadulás, az ilyen értelemben vett „szabadság” azonban csalóka: egyfelől mert az ember étvágya valójában kielégíthetetlen, másfelől pedig a természetnek is megvannak a maga határai. Az igazi »szabadsághoz tehát mindenekelőtt saját alapvető vágyaink rabságából kell kiszabadulnunk, hiszen ezek sohasem fognak beteljesülni, hajhászásuk pedig csak szüntelen éhséghez és boldogtalansághoz vezet«.”