Olaszországban még hullámzik a halálozások száma

külföld
2020 április 17., 19:01

Pénteken Olaszországban 575 fővel nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, ami emelkedést jelent az előző napi 525 halálesethez képest. És bár az új fertőzések száma folyamatosan csökken, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a fertőzés most a családtagok között terjed. Február 21. óta a koronavírusnak hivatalosan 22 745 áldozata volt az országban. Ugyanakkor a hatóságok is elismerik, hogy a valós szám ennél magasabb lehet. 

Pénteken 3493 új koronavírusos esetet regisztráltak, ami csökkenést jelent az előző napi 3786 esethez képest. Ugyanakkor a lassulás mégsem úgy alakul, ahogy a 6 hete tartó karanténtól várták volna. A kormány szerint a korlátozó intézkedések legalább május 3-áig érvényben maradnak, de egyelőre nincs terv az enyhítésekre vonatkozóan. Ugyanakkor  Veneto vezetője, Luca Zaia pénteken már arról beszélt, hogy hamarabb feloldaná a korlátozásokat. 

Közben Spanyolországban jelentősen nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma, egy nap alatt 5252-vel, illetve 585-tel, a SARS-CoV-2 vírust eddig 188 068 esetben mutatták ki. A halálesetek száma 19 478, 72 963-an pedig meggyógyultak. A napi jelentésből egyelőre hiányoznak az idősotthonokban és szociális intézményekben megfertőződöttek, illetve elhunytak adatai, amelyek becslések szerint ez akár több ezerrel is növelheti a halálesetek számát.
 

Franciaországban, ahol csütörtökön tetőzött a járvány, több mint 1000 tengerész fertőződött meg a koronavírussal a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón - közölte a védelmi miniszter. Florence Parly bejelentette, hogy katonai és járványügyi vizsgálat egyaránt folyik az ügyben.

Nagy-Britanniában péntekre átlépte a 14 ezret a járvány halálos áldozatainak a száma, eddig 14 576-an haltak meg a Covid-19 nevű betegségben. Egy szakértő ugyanakkor nem zárta ki, hogy az országban akár 40 ezer halálos áldozata is lehet a járványnak, és túl lassúnak nevezte a kormány reagálását a járványra.

Svájc kormánya pénteken továbbra is nagy óvatosságra intette a lakosságot a koronavírus-járvány miatt, jóllehet csütörtökön több szigorítás enyhítését jelentette be. Az országban pénteki közlés szerint 1059-en haltak meg a járvány miatt, az előző 24 órában 42-en. Az újabb, bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma 346-tal nőtt, ami jóval kevesebb, mint a járvány csúcspontján.

Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a halálesetek száma, a vírus terjedése továbbra is töretlen, a fertőzések száma 1329 új esettel 36 138. Hollandiában közel 30 500 fertőzöttet tartanak nyilván, a halottak száma 181-gyel 3315-re nőtt. (Reuters/MTI)