A demokráciapárti mozgalom 15 vezető alakját vették őrizetbe Hongkongban

külföld
2020 április 18., 12:34

A rendőrség Hongkongban őrizetbe vette a Pekinggel szemben szerveződő, a városállam demokratikus működését védeni óhajtó mozgalom 15 prominens alakját. Köztük van a 71 éves médiamogul, Jimmy Lai, illetve több ismert politikus is, írja a BBC.

Azzal vádolják őket, hogy megszervezték, illetve részt vettek a tavalyi tömegtüntetéseken. A vádemelés után távozhattak a rendőrségről, jövő hónapban kell majd bíróság elé állniuk. 

A hongkongi kormány nem közölt információt azzal kapcsolatban, hogy miért most történtek a letartóztatások, de mindez csak pár nappal azután történt, hogy a legmagasabb rangú Hongkongba delegált kínai tisztviselő új biztonsági törvényt sürgetett, amely képes kezelni az ellenzéki megmozdulásokat. 

Martin Lee a szabadon engedése után
photo_camera Martin Lee a szabadon engedése után Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A koronavírus-járvány kitörése előtt Hongkongban hetente zajlottak tömegtüntetések a pekingi befolyás növekedése miatt. 

A most letartóztatott személyek között van az üzletember Jimmy Lai, aki egy népszerű demokráciapárti lap kiadója, és vagyonát 660 millió dollárra becsülik. Őt már egyszer februárban is őrizetbe vették. 

Letartóztatták a Demokratikus Párt alapítóját, 81 éves jogászt, Martin Lee-t is. A hongkongi demokrácia atyjaként is emelgetett Lee azt mondta, hogy megkönnyebbülést jelentett számára az őrizetbevétel: annyi évek, annyi hónapon át olyan sok remek fiatalt vittek el a rendőrök és vádoltak meg, őt meg soha, és ez bántotta őt.