Bíróság tiltotta ki a keresztény hittérítőket a brazil esőerdőkből

külföld
2020 április 18., 03:11

Megtiltotta egy brazil bíró, hogy keresztény misszionáriusok kapcsolatba lépjenek az Amazonas-vidékének őslakosaival, hogy véletlenül se hurcolhassák be közéjük az új típusú koronavírust - közölte helyi idő szerint pénteken a Survival International nevű civil szervezet.

A brazil őslakosok körében eddig 23 fertőzöttet találtak, és hárman meg is haltak közülük. A sokszor a többségi társadalomtól elzártan élő közösségek különösen kiszolgáltatottak az ismeretlen, behurcolt fertőzéseknek.

Brazil őslakos vezetők tüntettek a földjeik fölötti jogokért idén márciusban
photo_camera Brazil őslakos vezetők tüntettek a földjeik fölötti jogokért idén márciusban Fotó: SERGIO LIMA/AFP

Ezzel indokolta döntését Fabiano Verli bíró is, aki szerint megengedhetetlen kockázatot jelent az őslakosokra nézve, ha bárki kívülről kapcsolatba léphet velük. A bíró tiltó döntése konkrétan az Ethnos 360 keresztény szervezetre vonatkozik, amely korábban New Tribes Mission néven működött, és nemrégiben indított adománygyűjtést, hogy helikoptert vásárolhasson és elérhesse a külvilágtól elzártan élő közösségeket.

A gyarmatosítás korában az Európából behurcolt különféle betegségek az amerikai őslakosok 95 százalékát irtották ki. (MTI, Guardian)