Nem lesznek ünnepségek II. Erzsébet 94. születésnapján

külföld
2020 április 18., 12:51

Az új koronavírus okozta járvány miatt elmaradnak a hagyományos ünnepségek a brit uralkodó születésnapján idén.

A Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni rezidenciája szombaton bejelentette: II. Erzsébet királynő személyesen kérte, hogy jövő heti születésnapján semmiféle ceremoniális esemény ne legyen, mivel a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló".

Nagy-Britanniában eddig több mint 14 ezren haltak meg az új koronavírus okozta járványban.

photo_camera Fotó: Isabel Infantes/Anadolu Agency via AFP

Az uralkodó, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, jövő kedden ünnepli 94. születésnapját, de az udvar szombati tájékoztatása szerint ezúttal ez kizárólag családi esemény lesz, nyilvános rendezvények nélkül.

A királynő egy hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik, és - amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben - ő is maradéktalanul tartja magát azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket kormánya márciusban hozott a járvány megfékezése végett. Így valószínűsíthető, hogy családtagjai is csak videókapcsolaton köszöntik a keddi születésnapon.

Elmaradnak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett.

Az idén nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg díszelgő alakulatainak - 1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt, és az idén június 13-án tartották volna a nagyszabású díszszemlét a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en, ám ez most elmarad.

A százezreket vonzó ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték az akkori országos vasutassztrájk miatt.

Az udvar szombaton közölte: a hagyományoktól eltérően ezúttal nem várja el azt sem, hogy a királynő jövő keddi születésnapján a kormányhivatalok épületeit fellobogózzák. (MTI, BBC)