A fehérorosz diktátornak senki, még a világjárvány sem tilthatja meg, hogy templomba menjen

külföld
2020 április 19., 17:14

A koronavírus-járvánnyal dacolva vasárnap templomba ment Fehéroroszország elnöke az ortodox húsvétot ünnepelni és bírálva a korlátozó intézkedéseket. 

„Nem tudok egyetérteni azokkal, akik lezárták a templomba vezető utat az emberek előtt”

- mondta Aljakszandr Lukasenka. Fehéroroszországban nyitva maradtak a templomok, de az ország ortodox egyházának feje, még maga Pavel metropolita is azt javasolta a híveknek, hogy maradjanak otthon. 

Lukasenka és fia a templomban
photo_camera Lukasenka és fia a templomban Fotó: BelTA/Handout

Lukasenka, aki a fiát is magával vitte, nem viselt maszkot. Gyertyát gyújtott és beszédbe elegyedett hívekkel. „Bármi történt is történelmünk során, soha senki nem tudta eltörölni, megtiltani ezt az ünnepet. Mindig jártam templomba, és mindig is fogok” - üzente a 26 éve elnöki tisztségben lévő Lukasenka a Minszkhez közeli kolostorból, amely évtizedeken át zárva volt a szovjet korszakban.

Lukasenka korábban kijelentette, hogy Fehéroroszországban „senki nem hal meg koronavírusban”,

mert aki mégis, az amúgy is meghalt volna, a fertőzés legfeljebb csak felgyorsította a folyamatot. A hivatalos adatok szerint vasárnap 47 halálos áldozatnál és 4,779 fertőzöttnél járnak.

Fehéroroszországban nem vezettek be kijárási korlátozásokat, és készülnek a május 9-i győzelem napi ünnepségekre. 2020. augusztus 30-ig pedig esedékes az elnökválasztás. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április 11-én arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy készüljön a legrosszabb forgatókönyvre, és a társas elkülönítéssel kapcsolatos újabb intézkedések meghozatalát és a tömegrendezvények betiltását ajánlotta. (Meduza, MTI)