A parlamenti képviselők fizetésének egy részét fordítsák a járvány elleni védekezésre, javasolja Hadházy és Szél

POLITIKA
2020 április 19., 14:35

Három független parlamenti képviselő, Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett olyan törvénymódosítást nyújt be, amely jelentősen csökkentené az Országgyűlés tagjainak fizetését, és az így nyert összeget a veszélyhelyzet végéig a kormányzati védekezési alaphoz csoportosítaná át. 

„A parlament egésze legyen szolidáris a frontvonalban küzdőkkel,

 és a képviselői fizetések meghatározott, az alapilletményen feletti része - a gazdasági erősödés miatti növekmény, a viselt tisztségek és a bizottsági tagságok után járó illetményrészekkel együtt - kivétel nélkül, vagyis oldal- és párthovatartozásra való tekintet nélkül, mindenki esetében a törvény erejénél fogva a Járvány Elleni Védekezése Alapba kerüljön az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók fizetésének kiegészítése céljából” - foglalta össze Szél a javaslatot.

Szabó Szabolcs arra emlékeztetett, hogy egyes ellenzéki képviselők, sőt frakciók már eddig is tettek önkéntes felajánlásokat, de most a törvény erejével köteleznének mindenkit a közös teherviselésre.

link Forrás

Az említett járványügyi alap nem terjed ki a szociális dolgozókra, pedig nekik is nagyon járna a figyelem és az anyagi pluszjövedelem, mondták el a képviselők, akik azt kérik, hogy ezen módosítsanak, hiszen a szociális dolgozók szintén rendkívüli munkát végeznek, például az idősotthonokban. 

Hadházy, Szabó és Szél párthovatartozásra tekintet nélkül számít kollégáik támogatására, ugyanakkor fenntartják eddigi követeléseiket az egészségügyi dolgozók béremelésétől kezdve a Mészáros-adóig.

Miközben a bolgár képviselők és kormánytagok teljes fizetésükről lemondtak a járványhelyzet idejére, a szlovén kormány azzal egyidőben, hogy megduplázta az egészségügyi dolgozók bérét, felajánlotta fizetésének 30 százalékát, az albán miniszterek keresetét pedig lefelezték a veszélyhelyzet idejére, 

a magyar képviselők alapbérét márciusban ismét emelték, 989 700 forintról 1 103 400 forintra. 

Ezen felül az állandó bizottsági tagoknál 1 324 080 forint, aki kettőben, vagy a törvényalkotási bizottságban tag, annak több mint 1,5 millió forint szerepel a bérlapján. A frakcióvezetők bruttó keresete 2 206 800 forintra nőtt, helyetteseik 1,87 milliót keresnek, Kövér László házelnök pedig bruttó 2 979 180 forintot.