Kásler szerint az Orvosi Kamara politizál és feszültséget kelt

Egészségügy
2020 április 19., 20:20

Szombaton levélben kért magyarázatot a kormány szerintük átláthatatlan döntéseiről a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, amire másnap Kásler Miklós miniszter válaszolt, feszültségkeltéssel, a nyilvánosság félrevezetésével vádolva a MOK-ot.

Kincses Gyula kamarai elnök levelét azzal kezdte, hogy „a mindennapi betegellátásban küzdő kollégák tömeges visszajelzése szerint az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.” Kincses szerint 

  • az egészségügy dolgozói egy-egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük; 
  • nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel; 
  • a szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai - lelkiismereti problémákhoz vezettek. 

„Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra, ötletszerűen meghozott döntések. Erről a tervről azonban az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mert egy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése. Mindez kizárólag fegyelmi-utasítási eszközökkel nem érhető el” - írja a kamarai elnök, aki szerint a nehezen értelmezhető utasítások bizalmatlanságot, érthető ellenérzést váltanak ki azokból, akiknek az együttműködését kellene az Emminek elnyernie. 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
photo_camera Kincses Gyula videóinterjúnk közben Fotó: 444 scrnshot

A MOK azt kéri a minisztertől, hogy hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és háttérszámításait; illetve a miniszteri utasításokat tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában, és ezekről a MOK elnöksége is kapjon, mert az együttműködést nem segíti, hogy az érdemi utasításokról a sajtóból értesülnek. 

„Mindannyian a járvány elleni eredményes küzdelemben vagyunk érdekeltek, a MOK teljes erejével az ellátók és az ellátottak védelméért, a hatékony megelőzésért és eredményes gyógyításért dolgozik. De ehhez a kormányzat részéről nagyobb nyíltságra, együttműködőbb partnerségre és időben megkapott, részletes információra van szükség” - zárul az orvosi kamara elnökének levele.

A nyilvánosság előtt a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem sokat szereplő Kásler miniszter hosszú választ küldött, de a MOK konkrét kéréseire nem adott konkrét választ. Megvádolta viszont az orvosi kamarát, hogy nem a kormány, hanem ők keltenek bizonytalanságot, feszültséget, és nem a kormány, hanem ők kommunikálnak a sajtón keresztül.

Az Emmi vezetője azzal kezdte: meglepte, hogy a neki írt levelet nyilvánosságra hozták: 

„a nyílt levélben kommunikálás pedig elsősorban politikai műfaj. Egyre inkább úgy tűnik, a Kamara gyakorlatában e kettő összemosódik.”

Mivel a kormány a Kamara több tagjával is együttműködik a járványgörbék becslésekor, a döntések előkészítésekor, Kásler szerint ezért „félrevezető az Önök levele, amelyet már a közösségi oldalakon is terjesztenek. Ezzel feszültséget, bizonytalanságot keltve a rendszerben. Amikor pontosan az összefogás lenne célszerű!”

Kásler Miklós az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Parlament Széll Kálmán teremében 2020. február 7-én. Jobbról Müller Cecília országos tisztifőorvos.
photo_camera Kásler Miklós az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Parlament Széll Kálmán teremében 2020. február 7-én. Jobbról Müller Cecília országos tisztifőorvos. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Az egyik legfontosabb kérdésről, a kórházi ágyak kiürítéséről azt írta: „A kormány az egészségügyi kapacitásokat a legsúlyosabb forgatókönyv szerint tervezi, de bízunk abban, hogy enyhébb lefolyás következik majd be. De felelősen nem lehet kisebb kapacitást tervezni, mert az később nagyon súlyos következményekkel járhat, amit sajnos már országok példájából már láthatunk. Ezért kértük a kórházi ágyak fokozatos felszabadítását az egészségügyi szakmai irányelvek alapján, ütemezetten és teljesíthetően.”

Kásler ezúttal is hangsúlyozta, hogy „a kórházakból csak olyan beteg bocsájtható el, aki már nem igényel kórházi ellátást. Akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt a kórházak továbbra is ellátják. Hogy ki igényel kórházi ellátást, az teljes mértékben orvosszakmai kérdés, azt helyben, a kezelő orvos és a kórház dönti el, nem más.” Hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki, arról itt írtunk.

Kásler a MOK felelősségét vagy feladatát is itt jelölte ki: „Ebben a helyzetben a Kamarának fontos szerepe lehetne, hogy a tagjai számára szakmai segítséget nyújtson.” A miniszter szerint a gyakorlatban számtalan egyedi eset képzelhető el, ezért lehetősége van a kórházaknak megyei szinten koordinálni, és úgy felszabadítani a koronavírusos betegek ellátásához szükséges ágyszámot. „Így egyes kórházak több, mások kevesebb ágyat szabadíthatnak fel. Hogy ez ne borítsa fel a kórházak gazdálkodását, áttértünk a bázisfinanszírozásra.”

A felvetésre, hogy miért átláthatatlan miniszteri utasításokkal szervezik a védekezést, azt írja, hogy „a járvány idején a szakmai pontosság mellett a gyorsaságnak különösen fontos szerepe van”. Az információk megosztására vonatkozó kérdéseket pedig az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóira hivatkozva hárítja, és hozzáteszi: „Minden friss és archív anyag megtalálható az erre rendszeresített koronavirus.gov.hu oldalon, valamint annak Facebook-oldalán. Itt minden dátum szerint is visszakereshető.”

Kásler levele végén kiemeli: „Különösen példaértékű az az összefogás, amiben az egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók, pedagógusok, szülők, családok és még nagyon sokan életmódjukat is megváltoztatva küzdenek a koronavírus ellen.” Egyúttal 

kéri „a Kamara együttműködését, mert csak a legszélesebb körű összefogással tudjuk a járvány terjedését lassítani, az emberek egészségét védeni.”

A kamara oldalán a levél mellé azt írták még szombaton: „A MOK megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni - csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak. Az ember tud áldozatot hozni, ha van miért. A járványt mi is komolyan vesszük, és látjuk a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész.”