A magyar hivatalos adatok alapján: 10 százalék fölötti a halálozási arány, minden második igazolt fertőzött kórházban van

Egészségügy
2020 április 20., 09:24

„Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve” - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ehhez képest brutális képet festene a koronavírusról, ha a koronavirus.gov.hu adatait vennénk alapul.

Eszerint ugyanis minden 2. koronavírusos beteg kórházban van és minden 10. meghal Magyarországon.

A valóságban ennyire nem pusztító a járvány. Annál ugyanis biztosan sokkal több fertőzött van, mint amennyit tesztekkel is igazolnak hivatalosan. Hogy pontosan mennyivel, azt nem lehet tudni, ehhez nagymintás vizsgálatokat kellene végezni a társadalomban. (Ezekbe kezdtek bele egyebek között Ausztriában, Csehországban és Szlovéniában is.) Általában az hangzik el, hogy a fertőzöttek 80 százaléka teljesen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik át a betegségen, bár nem lehet tudni, ezt mire alapozzák. 

Magyarországon ma reggelig 48 057 tesztet végeztek el. Feltételezhetően ez ennyi embert jelent, bár biztosat nem lehet tudni, mert több kérdést is kapott már erről az operatív törzs, eddig nem válaszoltak rá. Az ugyanakkor biztos, hogy a magánvizsgálatok - ami alapján kiderült például, hogy a győri városvezetés és az úszóválogatott sok tagja is elkapta a koronavírust - nem számítanak az operatív törzs által vezetett statisztikába. 

Vagyis a magyar népesség fél százalékát szűrték le eddig hivatalosan az elmúlt másfél hónapban, hogy kiderüljön: éppen akkor kimutatható volt-e a szervezetében a vírus. Ez nem jelent ennyi leteszelt magyar állampolgárt, mert különösen a vírus megjelenésekor sok iráni diákot vizsgáltak. Nem lehet azt állítani, hogy a fertőzések számának növekedésével nap mint nap több tesztet végeztek volna. 

Magyarországon március 4-e óta összesen 1984 koronavírusos beteget regisztráltak. (Köztük volt 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi.) Ez nagyon alacsony szám, a teljes népesség 0,02 százaléka.  

De ha ezek az alapadatok, akkor viszont nagyon magas a járvány halálozási aránya. Hétfő délelőttig 199 koronavírusos áldozatot regisztráltak Magyarországon. Ez az összes eddigi magyarországi fertőzött több mint 10 százaléka. (Müller Cecília a napokban azt mondta, hogy ez nem kimagasló szám Európában, sőt az alsó harmadban vagyunk. Ez nem igaz, súlyos gócpontokban vannak ennél magasabb számok, a régióban messze nálunk a legrosszabb az adat.)

Müller Cecília a mai „sajtótájékoztatón” azt is közölte, hogy 811 koronás beteg van kórházban. Miután az „aktív” igazolt betegek száma jelenleg 1518 (az összes eddig regisztrált betegszám, mínusz a gyógyultak és az elhunytak száma), így a „megtalált” koronások közül minden második kórházban van. Jelenleg 60-an vannak lélegeztető gépen.

A hivatalos adatokból egyébként nem úgy tűnik, hogy gyorsan terjedne a vírus, mostanában egy megugrás volt, amikor április 10-én a Pesti úti idősek otthonát elkezdték alaposan megvizsgálni. 

Az áldozatok számának a növekedése meghaladja az új regisztrált fertőzöttekét. 

A Pesti úti vagy akár a borsodnádasdi idősotthon példája azt mutatja, hogy vannak olyan intézmények, ahol nagyon fontos lenne azoknak a rendszeres szűrése is, akik nem mutatnak tüneteket, hogy még időben meg lehessen akadályozni a vírus terjedését a legveszélyeztettebbek között. Hétfőre már 19 idősotthonban jelent meg a vírus. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos egyébként vasárnap azt mondta, hogy Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van. Hétfőn is kitért erre, mint mondta, mindannyian azt várjuk, mikor hangozhat el, hogy már kifelé megyünk a járványból, de „sajnos ilyen jó hírt a mai napon még nem tudok közölni”. Orbán Viktor arról beszélt, hogy május 3-ára várja a tetőzést, Müller Cecília szerint valóban akkor keletkezhet „egyfajta plató”, amikor nem növekszik tovább a megbetegedések száma, erre készítik fel az egészségügyi ellátórendszert is.

Arról Müller Cecília nem beszélt, de egyelőre nem látszik, hogy valóban szükség lesz-e a 8000 lélegeztetőgépre, és 30 ezer ágyra, amivel Orbán a legrosszabb forgatókönyv alapján számít. (Amit ezzel a példával illusztrált: „Magyarországon van 1000 idősotthon, ha mindegyikből csak 10 kapja el a vírust, akkor az 10000 ezer beteg”, azt ugyanakkor nem jelentette be, hogy tesztelni is fognak itt. A szűréseket az önkormányzatok egy része ezért magánúton végezteti el, ha sikerül beszereznie teszteket.)

Múlt csütörtök óta így alakultak a kórházi számok:

  • csütörtöki bejelentés: 729-en kórházban, 60-an lélegeztetőgépen.
  • pénteki bejelentés: 847-en kórházban, 63-an lélegeztetőgépen
  • szombati bejelentés: 829-en kórházban, 60-an lélegeztetőgépen
  • vasárnapi bejelentés: 748-an kórházban, 61-en lélegeztetőgépen
  • hétfői bejelentés: 811-en kórházban, 60-an lélegeztetőgépen

Enyhe tünetekkel nem visznek kórházba igazoltan fertőzötteket sem.