Amikor a béremelésekről kérdezték, Kásler arról beszélt, hogy az egészségügyiek munkáját nem lehet csak pénzzel kifejezni

Egészségügy
2020 április 20., 12:03

Hétfőn rövid időre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is megjelent a parlamentben, hogy az egyik képviselő kérdésére válaszoljon. A jobbikos Lukács László György többek között megkérdezte, hogy elégnek tartja-e az egészségügyi dolgozóknak nyújtott egyszeri 500 ezer forintos juttatást, és nem lenne-e jobb előrehozni a béremelésüket. 

Az egészségügyi dolgozóknak juttatott 500 ezer forintról Kásler azt mondta, hogy bár elégedettséggel vette tudomásul, de „nyilvánvalóan az egészségügyben dolgozók, különösen a jelen helyzetben, erejüket megfeszítve, sok esetben hősiesen dolgoznak, amit pénzzel megfizetni nem lehet. 

Soha nem gondoltam azt, hogy az egészségügyiek munkáját csak pénzzel ki lehet fejezni. Hozzátartozik a társadalom megbecsülése és a munkájuk elismerése”

De kérdezte a minisztert arról is, hogy miért kellett kirúgni előbb a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvos igazgatóját, majd a Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját. Az utóbbi döntést nem csak Balog Zoltán, de a kormányért egyébként mindig rajongó házi publicista, Bayer Zsolt is károsnak tartotta. 

Nevek nélkül a kórházigazgatók kirúgását a miniszter azzal indokolta, hogy „az egyik kórházigazgató nem nézte át a központi utasításokat, ennek folyományaképpen hat elhunytról időben nem tett jelentést”. A másik kórházigazgatóról pedig azt mondta, „a Népegészségügyi Központ rendelkezéseinek a végrehajtása elmaradt. Március 17-én kapták meg az utasítást, hogy készítsenek elő 253 ágyat a 422-ből a fertőzött betegek fogadására, és 189 ágyat biztosítsanak az ott fekvő rászoruló betegeknek. Nagypénteken, amikor tízesével vitték a mentők az idősotthonból a betegeket, ez az intézmény nulla beteget volt hajlandó felvenni. Ez a magyarázata. 

Hogy erről ki mit gondol, Bayer Zsolt vagy bárki más, az az ő lelkiismerete”.

Egyébként a Rehabilitációs Intézet munkatársai szerint, felszabadítottak ágyakat, csak ragaszkodtak volna ahhoz, hogy a máshol nem gyógyítható betegeiket ne kelljen hazaküldeniük, kockáztatva ezzel gyógyulásuk esélyeit.   

link Forrás