Izraelben aggódnak, hogy a koronavírus nyomán világszerte erősödik az antiszemitizmus

külföld
2020 április 20., 13:10
Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján 2020. április 3-án
photo_camera Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján Fotó: Jack Guez/AFP

Az új típusú koronavírus nyomán jelentősen felerősödött az antiszemitizmus világszerte, egyebek mellett az olyan hamis állítások miatt, amelyek szerint a zsidók állnának a járvány mögött - idézi az MTI és a Reuters a  a Tel-avivi Egyetem kutatóinak hétfői közleményét. 

A dokumentum szerint tavaly 18 százalékkal nőtt a célzottan zsidók ellen elkövetett támadások száma 2018-hoz képest, és ami szembeötlő, hogy 2020 első néhány hónapjában további emelkedés volt érzékelhető. 

A kutatók azt állítják, hogy az Egyesült Államokban és Európában a szélsőjobboldal és ultrakonzervatív lelkészek a zsidók elleni hangulatkeltésre használják fel a Covid-19 járványt, és az azzal járó gazdasági visszaesést. 

Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke szerint a járvány kitörése óta nagy számban erősödtek azok a teóriák, amik szerint zsidók állnak a vírus terjesztése mögött, és pénzt csinálnak abból. Kantor szerint a leglehetetlenebb középkori toposzok élednek újra; évszázadokkal ezelőtt ábrázolták a zsidókat, és beszéltek róluk úgy, mint akik mindenféle betegségekkel mérgezik a környezetüket, miközben titokban a pénzügyek irányítására törnek. 

Az ilyen időszakokban ráadásul amúgy is sokan keresnek bűnbakokat. A kongresszusi elnök szerint a nemzetközi közösség vezetőinek fel kell lépniük az egyre növekvő szélsőségesség ellen.

A jelentés szerint 2019-ben 456 súlyos, zsidók elleni erőszakcselekményt jegyeztek fel, ez a szám 2018-ban 387 volt. Tavaly heten haltak meg antiszemita támadásban.
Nagy-Britanniában 122, az Egyesült Államokban 111, Franciaországban és Németországban 41, Ausztráliában 33 súlyos incidenst regisztráltak.