Akár 6000 koronavírus-tesztet is el lehetne végezni Magyarországon naponta

Egészségügy
2020 április 22., 10:15

Több polgármester is azt mondta lapunknak, amikor a kormányra nem várva tovább maga igyekezett leteszteltetni idősotthonokat, hogy nem tudnak annyi vizsgálatot megrendelni, amennyit szeretnének. A tömeges teszteléshez anyagi forrásuk sincs, de a célzott vizsgálatoknál is szűkösek a lehetőségek. Tudomásuk szerint ennek az az oka, hogy - nemcsak nálunk, hanem világszerte - hiányzik egy fontos alapanyag, a reagens a PCR-tesztekhez. 

Ez az a teszt, ami orr és garatmintából mutatja ki, hogy adott pillanatban jelen van-e kórokozó a szervezetben. Az állam ezt használja hivatalosan a fertőzések igazolásához. Miután nálunk államilag látványosan nem végeznek sok tesztet, csak a legszükségesebb esetben – a kiemelt kockázatú idősotthonokban például nem szűrnek rendszeresen, csak azután, ha megjelent már a vírus valamelyik intézményben, mert tünetek mutat egy lakó vagy alkalmazott – a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordultunk, hogy megtudjuk, valóban hiánycikk-e a tesztekhez szükséges reagens, hogyan szerzik be azokat és ez befolyásolja-e az elvégzett tesztek mennyiségét. 

(Így mozog kéz a kézben a tesztelés és a fertőzöttek száma.)

Az NKK válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre:

„Valóban hiánycikknek számít-e a világban a pcr-tesztekhez szükséges reagens?

Igen. Az új típusú koronavírus járvány az egész világon jelen van, és a kimutatására az egyetlen biztos eljárás a PCR technológia, mely a kórokozó RNS-ét mutatja ki a páciens felsőlégúti (orr és garat)  mintából, így az egész világon ezt a módszert használják. Az eljáráshoz szükség van olyan reagensekre, amellyel az örökítő anyagot (nukleinsav) lehet a mintából kivonni, kitisztítani.  Azok az országok, amelyek gyártják ezeket a reagenseket, jelenleg csak korlátozott mennyiségben adják ezt ki más országoknak, illetve a gyártási kapacitások is végesek.  

Hogyan oldják meg ennek a beszerzését?

Magyarországon több olyan cég is van, amelyik a szükséges reagensek importjával foglalkozik.

Nálunk is előfordul, hogy elapad a reagens-készlet?

Jelenleg megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, folyamatosan készítjük elő a beszerzéseket.

Korlátozza-e a naponta elvégezhető tesztek számát a rendelkezésre álló reagensek mennyisége?

Az NNK laboratóriumának  egyelőre megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a reagensből, akár a napi 1000-1100 minta elvégzésére is.

Hány tesztet tudnának elvégezni Magyarországon egy nap, ha minden kapacitást kihasználnának?

Jelenleg az NNK-n kívül még 7 mikrobiológiai labor van kijelölve a SARS-CoV-2 molekuláris diagnosztika végzésére. A 8 laboratórium szükség esetén napi kb. 6000 vizsgálatot tud elvégezni. A vizsgálatok végzésébe további 2-3 laboratórium bevonása is tervben van. A laborvizsgálati kapacitás megállapításakor több tényezőt szükséges figyelembe venni. Nem csak a reagensek hiánya vagy a gépek kis száma korlátozhatja a vizsgálati számot, hanem rendelkezésre kell álljon a megfelelő számú, speciális szaktudású szakember is, akinek jártassága van a felsőlégúti mintából végzett humán virológiai diagnosztikában.”

Vagyis 6000 PCR-tesztet lehetne elvégezni egy nap Magyarországon, ha van elég reagens, és van hozzá elég szakember is. 

Ezt a határt messze nem feszegetjük:

Csehországban például 9000 ezer körül van a napi tesztek száma, de tízezer a cél. 

Van egy örök kérdés, ami a koronavirus.gov.hu-n feltüntetett tesztszámokra vonatkozik. Ez a szám 52 702 jelenleg. De azt nem tudni, hogy ennyi embert vizsgálatak-e meg, vagy ennyi tesztet végeztek el összesen. Ez nagyságrendi különbséget jelenthet a megvizsgált embereknél. Eleve két, de inkább három tesztet kell elvégezni valakin, hogy igazolják a koronavírus jelenlétét a szervezetben. És ahhoz is két negatív teszt kell, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítsanak. Vagyis egy igazolt koronavírusos betegen minimum négy-öt tesztet végeznek el, de inkább többet. 

Megkérdeztük az NNK-t arról is, hogy ez a jelenleg 50 ezer fölötti szám akkor ennyi tesztelt embert jelent, vagy ennyi elvégzett vizsgálatot. De a válasz itt sajnos már az volt, ami az esetek 99 százalékában a teljes zsákutca:

„Kérdésével kapcsolatban jelezzük, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon minden releváns információt megtalál.”

Ez a kommunikációs csapda innentől kezdve a szokásos. Küldünk kérdéseket az operatív törzsnek, és nem kapunk rá választ. Ez megtörtént szerdán is, a szokásos eredménnyel. A tesztek valódi számát tisztázó kérdéseket eddig is rendszeresen kapott az operatív törzs, de lepattant a tájékoztató páncélról.  

A honlapon az szerepel, hogy „akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma”.

Amiből inkább az olvasható ki, hogy ennyi tesztet végeztek. Akkor viszont biztosan – amúgy is nehezen – jön ki Müller Cecíliának az a kalkulációja, hogy a magyar hatóságok fertőzöttenként 30 tesztet végeznek el. 

Mi van a szúrópróbaszerű, tömeges teszteléssel?

Több ország (Szlovénia, Ausztria, Csehország) bejelentette, hogy sok ezer ember megvizsgálnak, elkapták-e a vírust. A sokat hangoztatott elmélet szerint 80 százalék tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik túl a betegségen. 

Ehhez első körben nem PCR, hanem antitest-teszteket végeznek el, ami azt mutatja ki, hogy a szervezet reagált-e már a vírusra. 

Ilyenből tesztből elvileg elég sok kellene, hogy legyen Magyarországon is, legalábbis Szijjártó Péter jelentései alapján. Hétfőn azt közölte a külügyminiszter, hogy 402 ezer teszt érkezett eddig Kínából, még 2 millió 952 ezerre van szerződés. Kedden aztán tovább 170 ezer teszt érkezéséről számolt be Szijjártó, vagyis már 572 ezer teszt van az országban. Arról nincs hivatalos tájékoztató, hogy ezekkel mi a terv. 

Müller Cecília tiszti főorvos a szerdai  „sajtótájékoztatón” válaszolt egy kérdésre, hogy nálunk is lesznek-e ilyen típusú, úgynevezett átfertőzöttségi vizsgálatok. Azzal kezdte, hogy elfogadjuk azokat a nemzetközi megállapításokat, hogy a valódi fertőzöttek száma a többszöröse lehet az igazoltakénak, de szerinte csak a járvány végeztével érdemes teljes körűen, reprezentatív módon elvégezni az átfertőzöttségi vizsgálatokat.