Libanon az orvosi marihuána legalizálásával pörgeti fel a gazdaságát

gazdaság
2020 április 22., 04:24

A libanoni parlament kedden törvényt fogadott el az orvosi kannabisz termesztésének legalizálásáról, hogy a várható exportbevételekkel pörgessék fel az ország gyengélkedő gazdaságát.  Az IMF elemzése szerint idén 12 százalékkal zsugorodhat a libanoni gazdaság. 

A törvényjavaslatot a Hezbollah radikális síita szervezet parlamenti frakciójának tiltakozása ellenére sikerült megszavazni a parlamentben. A parlament tisztán gazdasági megfontolásokból hozta döntését - hangsúlyozta Alain Aun, a Michel Aun elnök által alapított Szabad Hazafias Mozgalom párt képviselője. „Erkölcsi és társadalmi fenntartásaink is vannak, de ma mindenáron a gazdaságon kell segíteni” - tette hozzá.

photo_camera Fotó: JOSEPH EID/AFP

Bár illegálisnak számít, Libanon a világ egyik legnagyobb hasiselőállítója. Márciusban a rendőrség 25 tonna hasist foglalt le a rendőrség, amit az afrikai államokba csempésztek volna. 

Képviselők már régóta szorgalmazták az orvosi felhasználásra szánt kannabisz legalizálását. Azzal érvelnek, hogy ez jelentős bevételt jelentene az országnak. Az ország fizetőeszköze, a már korábban is gyenge lábakon álló libanoni font a koronavírus-járvány libanoni kitörése óta nagyot zuhant.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. Mintegy három hónapnyi belső feszültség után, a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb vezetésével januárban új, túlnyomórészt szakértőkből álló kormány alakult. Az ország március elején, immár nem első alkalommal fizetésképtelenséget jelentett.