Tisztviselők árazhatták túl a tesztelési eszközöket Vietnamban

külföld
2020 április 22., 14:43

Őrizetbe vettek szerdán Vietnamban hét embert, köztük a hanoi betegségellenőrzési és -megelőzési központ három tisztségviselőjét a koronavírus-járvány elleni eszközök beszerzésével kapcsolatos visszaélések miatt - közölte a vietnami közbiztonsági minisztérium.

A gyanú szerint Covid-19-tesztrendszert áraztak túl egy tranzakció során, "súlyos kárt okozva az országnak" - áll a tárca közleményében. A központ egyelőre nem reagált.

photo_camera Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A VNA vietnami hírügynökség szerint az országban a szerdán nem jelentettek újabb, igazolt koronavírus-fertőzéses esetet. A délkelet-ázsiai országban a legutóbbi esetet április 17-én jelentették, az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 268, fertőzés miatti halálesetet eddig nem regisztráltak.

Vietnamban szerdán bejelentették, hogy megkezdik a koronavírus-járvány miatt elrendelt forgalmi korlátozások feloldását. Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnök egy közleményben úgy fogalmazott, hogy mostanra már nincsen olyan tartomány az országban, amelyik "nagyon veszélyeztetett" lenne a járvány szempontjából, mindazonáltal néhány, kevésbé fontosnak tartott üzlet továbbra is zárva marad.

A délkelet-ázsiai országban látszólag sikerült kordában tartania a vírus terjedését, dacára annak, hogy kevésbé tehetős, mint például a járvány megfékezését tekintve viszonylag sikeres Dél-Korea vagy Tajvan. Vietnamban a tömeges karanténnak, a kontaktusok nyomon követésének és a tesztelésnek az elegyét alkalmazták a vírus terjedésének kordában tartására. A vietnami egészségügyi tárca szerdai adatai szerint az országban valamivel több mint 180 ezer tesztet végeztek, az eddig észlelt 268 fertőzöttből 223-an már meggyógyultak. (MTI)