A román kormány ingyen biztosítaná a szájmaszkokat az alacsony jövedelműeknek

külföld
2020 április 23., 11:33

A román kormány megoldást próbál találni arra, hogy ingyen szájmaszkokat tudjon biztosítani azoknak a fertőzésveszélynek kitett embereknek, akik minimálbérből élnek, írja a Transindex.

Csütörtökön Ludovic Orban román miniszterelnök a Cantacuzino Orvosi-Katonai Kutatóintézetben tett látogatásakor arról beszélt, hogy miután a termelők megkapják a jóváhagyást a védelmi minisztériumtól, jelentősen megnő a szájmaszkok romániai gyártásának kapacitása. Az alacsony jövedelmű, fertőzésveszélynek kitett személyek a kormány tervei szerint ingyen fogják kapni a szájmaszkokat.

Ludovic Orban
photo_camera Ludovic Orban Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Ugyanakkor megerősítette a gazdasági miniszter korábbi állítását, miszerint májusban a romániai szájmaszk-gyártás eléri a napi egymillió darabot. Május 15-éig, vagyis a maszkviselés kötelezővé válásának dátumáig jelentősen meg kell növelni a gyártási kapacitást, és külföldi forgalmazóktól tartalékokat is be kell szerezni, tette hozzá a kormányfő.

Orban köszönetet mondott azoknak a cégeknek, amelyek az eredetileg értékesítésre beszerzett maszkok millióit ingyen, vagy éppen csak beszerzési áron adták tovább közszolgálati célokra.

Romániában május 15-e után kötelező lesz a maszkviselés a zárt tereken és a közlekedési járműveken. Ugyanakkor ettől a naptól mindenki mehet személyes felelősségre vonatkozó nyilatkozat nélkül bárhová, ahová csak szeretne.