Karácsony: Persze, hogy nem volt a Pesti úton az otthon háziorvosa, a hatóságok helyezték karanténba

járvány
2020 április 23., 20:30

„Tegnap a Pesti úti Idősek Otthonában a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba.”

Így reagált Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán a fővárosi kormányhivatal csütörtöki közleményére, miszerint az elmúlt két napon háromszor is tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti Idősek Otthonában, de egyik alkalommal sem volt jelen orvos az intézményben.

„Ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából”- állítja Karácsony.

A Pesti úti Idősek Otthona orvosának karanténba kerüléséről a 24.hu írt még hétfő délután, a lap értesülései szerint azonban a kiesett orvos helyettese már aznap délelőtt munkába állt. Eszerint tehát lennie kellett orvosnak az intézményben az elmúlt két napon is.

A Fidesz politikusai az elmúlt napokban ott firtatták Karácsony és a Fővárosi Önkormányzat felelősségét firtatják a Pesti úti idősotthonban tapasztalt tömeges fertőzésekkel kapcsolatban, ahol csak lehetett.

A Főpolgármesteri Hivatal legutóbb vasárnap, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója orvosi jelenlétet firtató kérdéseire reagálva adott ki közleményt ez ügyben. Ebben állítják:

  • a Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal,
  • az otthon főállású orvosának sok egyéb dolog mellett kötelessége volt az is, hogy az otthonban gondozottak egészségi állapotát folyamatosan felügyelje,
  • nem kötelezték titoktartásra a korábbi főállású orvost,
  • nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény állandó orvosi ügyelet nélkül a járvány idején.