Fosztogatásokba torkolltak a tüntetések Venezuelában

külföld
2020 április 24., 03:57

"Az éhínség kerítette hatalmába az embereket" - írta az El Universal című venezuelai lap az otszágban zajló tüntetésekről beszámolva. A közösségi médiában megosztott, független forrásból meg nem erősített felvételtek alapján tüntetők rohanták meg Upata városában az üzlethelyiségeket, egy független helyi hírportál, az Efecto Cocuyo értesülései szerint legalább egy halotja és két sérültje van az összetűzéseknek a városban.

Az összecsapások hírét a venezuelai fegyveres erők is megerősítették, tájékoztatásuk szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek.

Venezuela az elmúlt években hatalmas olajvagyona ellenére is történelme legsúlyosabb gazdasági válságát éli. Ez hatással volt az egészségügyi rendszerre is - hiába támogatja azt olajért cserébe orvosokkal Kuba. Komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírusjárvány közepette, és gyógyászati eszközökből sincs utánpótlás, helyenként olyan alapvető dolgok sincsenek, mint szappan és folyó vz.

Az olajár összeomlása még tovább rontott a helyzeten, amiről nehéz valós képet alkotni. A hivatalos adatok szerint mindössze 298 fertőzött van az országban. A magát tavaly év elején elnöknek kikiáltó Juan Guaidó szerint a kormány valójában csak szándékosan leplezi a válság valós mértékét. (Via MTI)