Osztrák kancellár: Több fizetést a dolgozóknak, több adót a multiknak

külföld
2020 április 27., 13:01

A második osztrák köztársaság kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából beszédet mondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, és fő témája a járvány okozta gazdasági károk enyhítése volt.

Fő üzenete arról szólt, hogy az emberek kevesebbet, multik pedig többet adózzanak.

"Az egészségügyiek, a rendőrök, a bolti eladók és sokan mások, akik keményen dolgoznak, többet kell hogy a zsebükbe kapjanak a jövőben. Ez társadalmi igazságosság kérdése is, de ezekben az időkben gazdasági szükségszerűség is, a hazai fogyasztás élénkítése miatt."

Az osztrák kormány ezért hamarosan adócsökkentést jelent be a munkavállalók számára. A nagyvállalatok viszont adóemelésre számíthatnak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben 2020. május 10-én.
photo_camera Sebastian Kurz osztrák kancellár Fotó: Askin Kiyagan/Anadolu Agency

"Nemzeti és európai szinten is küzdeni fogunk az adóelkerülés minden fajtája ellen, és az óriásvállalatok trükközéseivel szemben, mert mindenkinek meg kell fizetnie a rá eső részt, különösen olyan időkben, mint most" - fogalmazott. A Google és a Facebook máris 5 százalékos adót kapott a nyakába Ausztriában, emlékeztet a Reuters tudósítója.

Eddig 14 milliárd eurót költött támogatásokra az osztrák kormány a járvány kezdete óta. Már 1,1 millió munkavállaló kapott bértámogatást, a kényszerű rövidített munkaidejét kompenzálandó. A 4,6 millió osztrák munkavállaló közel harmada élt tehát a lehetőséggel. 

Ausztriában április 14-én engedték a 400 négyzetméternél kisebb boltok nyitását, a nagyobbak pedig péntektől fogadhatnak vásárlókat.

Orbán Viktor múlt pénteken arról beszélt, hogy az osztrák intézkedéseket különös figyelemmel követi, és a járvány kezelésének laboratóriumaként tekint nyugati szomszédunkra.