A felesége meggyilkolásának gyanújával őrizetbe vették Norvégia egyik leggazdagabb emberét

bűnügy
2020 április 28., 12:31

A norvég rendőrség emberölés vagy bűnrészesség gyanújával őrizetbe vette az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, akinek a felesége még 2018-ban eltűnt.

A 70 éves Tom Hagen éppen a munkahelyére tartott, amikor elfogták.

Az üzletember felesége, Anne-Elisabeth Hagen 2018. október 31-én tűnt el az otthonukból, azóta sem találták meg. Az ügyet eredetileg emberrablásként kezelték, de a rendőrség tavaly júniusban bejelentette: lehetséges, hogy a nőt meggyilkolták, és az alapján a feltevés alapján dolgoznak tovább, hogy az eltűnése csak a feltételezett gyilkosság eltakarását szolgálta.

Anne-Elisabeth Falkevik
photo_camera Anne-Elisabeth Falkevik Fotó: AFP

„A Hagenre vetülő gyanú idővel csak erősödött” – mondta Aase Kjustad Eriksson ügyész keddi sajtótájékoztatóján. Bejelentette, hogy a rendőrök hamarosan átkutatják a házaspár Oslótól nem messze, Akershus megyében található lorenskogi otthonát is.

Hagent szerdán előzetes letartóztatásban kihallgatják. Egyelőre nem tudni, hogy bűnösnek vallja-e magát.

„Emberrablás nem történt (…), az a tudatosan kitervelt megtévesztés része volt” – mondta Tommy Broske, a nyomozás vezetője. Közölte, hogy eddig nem volt más letartóztatás az ügyben.

Rendőrök fésülik át a Hagen házaspár otthonát az Oslóhoz közeli Lorenskogban 2020. április 28-án.
photo_camera Rendőrök fésülik át a Hagen házaspár otthonát az Oslóhoz közeli Lorenskogban 2020. április 28-án. Fotó: Heiko Junge/NBT Scanpix/AFP

2018-ban az állítólagos emberrabló a váltságdíjat nehezen lekövethető elektronikus kriptovalutában kérte.

A rendőrség a kezdetekben nem tette nyilvánossá az eltűnést, csak 2019 januárjában fordultak a nyilvánossághoz, azt kérve, ha valaki gyanús eseménynek volt tanúja a Hagen-otthon környékén, jelentkezzen.

Tom Hagen Lillehammerben 2011-ben.
photo_camera Tom Hagen Lillehammerben 2011-ben. Fotó: Torbjorn Olsen/NTB Scanpix/AFP

Tom Hagen befektető, az energiatermelésben és az ingatlanpiacban érdekelt. Az E24 pénzügyi portál tavaly novemberben azt írta, az adóbevallása alapján a vagyona 916 millió norvég koronára (körülbelül 28 milliárd forintra) tehető, ezzel a 74. leggazdagabb ember Norvégiában. (MTI)