Portugáliában jön a rendkívüli állapot vége, Franciaország bejelentette az újraindítási tervét

Egészségügy
2020 április 28., 14:46

Marcelo Rebelo de Sousa, Portugália elnöke bejelentette, hogy vasárnap véget vetnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotnak. De azt is mondta, ezzel a veszély nem múlt el, és a gazdaság újraindítása lassú, fokozatos folyamat lesz. Portugáliában eddig 24 322 koronavírus-esetet és 948 halottat regisztráltak. A rendkívüli állapotot március 18-án rendelték el, ami kijárási tilalommal és utazási korlátozásokkal járt.

Édouard Philippe francia miniszterelnök a parlamentben bejelentette a kormány terveit a kijárási korlátozások lazításáról. Franciaország különböző részein más intézkedések lesznek, a szigorú szabályok a súlyosabban érintett részeken maradnak.

  • Május 11-től javasolják az óvodák és az általános iskolák fokozatos újbóli megnyitását, egy hétre rá pedig a középiskolákét.
  • A boltok és a piacok is újranyithatnak, de a bárok és az éttermek nem. A kiskereskedők megkövetelhetik, hogy a vásárlók maszkot viseljenek a területükön.
  • A tömegközlekedésen is kötelező lesz a maszk viselése, ahogy minden iskolában is, kivéve az óvodát.

Ezek a lazítások csak akkor jöhetnek, ha május 11-ig nem lesz több napi 3000 főnél az új, regisztrált fertőzöttek száma – mondta a miniszterelnök. (BBC, BBC)