Gajda Péter lehet a főváros összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottságának elnöke

POLITIKA
2020 április 28., 04:18
  • Az MSZP azt a kispesti polgármestert jelölte erre a posztra, aki ellen súlyos vádak merültek fel az önkormányzati kampány során.
  • Az MSZP ebben nem lát hibát. Bár a vádak tisztázásra felállított bizottság munkája még nem ért véget, arra hivatkoznak, Gajda Péterrel szemben semmiféle ténybeli, megalapozott vád nem áll rendelkezésre.
  • A visszaélések feltárására létrehozott bizottság elnöke és a Momentum frakciója szerint azonban nincs ez így jól. Az LMP-s Ferenczi István szerint Karácsony Gergely és az őt támogató fővárosi frakciók újabb lehetőséget kaptak, hogy felelősen döntsenek, a Momentum pedig abban bízik, a szocialisták meggondolják magukat, és mégis valaki más javasolnak.

Az MSZP Képviselőcsoportja előterjesztést nyújtott be, melyben Kispest polgármesterét, Gajda Pétert javasolják a főváros Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság képviselőtagjának és elnökének. Az erről szóló előterjesztésben az eddigi elnök és tag, Szaniszló Sándor visszahívását kérik, aki év elején az MSZP-ből átült a DK-ba. 

A járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel a közgyűlést összehívni nem lehet, a főpolgármester egy személyben dönt az előterjesztésekről. Megkeresésünkre a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztálya azt írta, ezen a héten sem tartanak ülést, Karácsony Gergely gyakorolja a közgyűlés hatáskörét, de az előterjesztésekről egyeztet a frakciókkal. Mint írják, 

a bizottsági kinevezések esetében a tagokat, elnököket a pártok delegálják és jelölik, a korábbi megállapodások szerint ez a bizottsági hely pedig az MSZP-nek jár, 

ők pedig Szaniszló helyére Gajdát jelölték.  

„A főpolgármester, ahogyan más pártok fővárosi frakciói esetében sem, nem szól bele ebbe, elfogadja a frakciók jelölését” - írják válaszukban.

A jelölésről az MSZP azt írja, 

„a pártok közötti koalíciós megállapodás eredményeképpen Szaniszló Sándor bizottsági elnöki helyére az MSZP-nek van joga jelöltet állítani. Gajda Péterrel szemben semmiféle ténybeli, megalapozott vád nem áll rendelkezésre. Gajda Péter Kispest köztiszteletben álló polgármestere, aki 2006 óta élvezi a kerület választóinak bizalmát. A sajtóban megjelent vádakra az önkormányzat eddig minden esetben tételes választ adott”.

A Momentum viszont abban bízik, az MSZP újragondolja javaslatát, és más valakit jelöl a bizottság élére. 

„Az év elején Ferenczi István és a Momentum helyi képviselője és átláthatósági tanácsnoka, Paróczai Anikó kezdeményezésére alakult vizsgálóbizottság Kispesten, hogy az elmúlt évek lehetséges visszaéléseit teljes részletességgel feltárja. A Momentum fővárosi frakciójának tagjaiként abban bízunk, hogy amíg ez a vizsgálóbizottság be nem fejezi a munkáját, az MSZP más személyt jelöl a fővárosi ügyrendi bizottság élére."

Az önkormányzati kampány alatt több olyan vád is megjelent a sajtóban, melyek a korrupció gyanúját vetették fel. Ekkor került nyilvánosságra egy videó is, melyen Lackner Csaba önkormányzati képviselő feltehetően korrupciós ügyekről beszél, miközben egy fehér porral teli zacskót lóbál a kezében. Többek között azt mondja, „aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye". 

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés elfogadásának gyanúja és kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt is nyomozást indított.

A kerület novemberi testületi ülésén Gajda, akinek a neve szintén elhangzik a felvételen, azt mondta, azért nem vizsgálták addig érdemben a hangfelvételt, mert fontosabb dolguk is volt. Végül tényfeltáró bizottságot állítottak fel, melynek munkáját a járvány miatt kialakult veszélyhelyzet miatt most felfüggesztették. A kerület gyanús szerződései miatt egyébként Hadházy Ákos is feljelentést tett

A tényfeltáró bizottság LMP-s elnöke, Ferenczi István megkeresésünkre azt válaszolta, „Gajda Péter és csapata az őket érintő, korrupciógyanút felvető hírek kapcsán a tagadás és a terelés bevált módszereihez folyamodtak. Legutóbb a Párbeszéd delegáltjának közreműködésével akadályozták meg, hogy a kispesti korrupcióvizsgáló bizottságban a zöld dossziés Horváth András és kollégája, Vancsura István segíthessen szakértőként a tények feltárásában. Karácsony Gergely és az őt támogató fővárosi frakciók újabb lehetőséget kaptak, hogy az ellenzéket érintő korrupciógyanús ügyekben válasszanak a felelősségvállalással járó konfliktusok és a felelősség hárítása között”.