Vádemelést kért a rendőrség a vlogger ellen, aki azt híresztelte, hogy karantén alá vonják Budapestet

bűnügy
2020 április 28., 05:00

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Most három eljárásban összesen négy gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést.

Olyan különböző internetes oldalakon megjelentetett cikkeket és videókat vizsgáltak, amik a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaztak a koronavírus magyarországi megjelenésével, hatásával kapcsolatosan.

photo_camera Fotó: police.hu

Az egyik ügyben azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, pedig ekkor a járvány még nem jelent meg az országban. Ezzel kapcsolatban a nyomozó hatóságnak sikerült feltárni több tucat kamuportált és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot. Február 7-én házkutatást tartottak a gyanúsítottaknál, akiktől informatikai eszközöket foglaltak le.

Február 2-án olyan cikkek észleltek, amely szerint több koronavírusos magyar beteget szállítottak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az eljárás során a nyomozók beazonosították az álhír íróját, valamint társát, aki a közösségi médiában terjesztette a cikket. Ezzel az volt a céljuk, hogy a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert. A két férfira március 11-én és április 8-án összehangolt akciókban csaptak le, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki.

Ezekkel az eljárásokkal egy időben rendeltek el nyomozást a március 10-én a közzétett Budapest Karantén alatt Péntek 13. TÓL című videóval kapcsolatban. A videót megosztó vlogger Youtube-csatornáján keresztül terjesztette azt a valótlan tényt, mely szerint Budapestet várhatóan karantén alá vonják a koronavírus-járvány miatt. Az álhír a közösségi média felületein gyorsan elterjedt. A KR NNI munkatársai sikeresen beazonosították a videóbloggert, akinek lakcímén március 14-én kutatást tartottak. A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, az eljárás során sikerült a videót is kinyerni a számítógépéről.

A három ügyben a beismerő vallomások és a nyomozások során beszerzett bizonyítékok alapján a rendőrök a nyomozásokat 2020. április 27-én befejezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségek részére.

A fenti nyomozásokkal összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rágalmazás és más bűncselekmények gyanúja miatt is folytat eljárásokat. (police.hu)