Az EU pénzügyi biztosa szerint 1500 milliárdos segélycsomagra volna szükség

külföld
2020 április 30., 04:56
Paolo Gentiloni volt olasz miniszterelnök, az EU gazdasági biztosa.
photo_camera Paolo Gentiloni volt olasz miniszterelnök, az EU gazdasági biztosa. Fotó: JOHN THYS/AFP

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomag elfogadására lenne szüksége az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításához, jelentette ki az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, az olasz Paolo Gentiloni. Az EU tagállamainak vezetői múlt heti videokonferenciájukon bízták meg a bizottságot azzal, hogy május 6-ig terjesszen elő a gazdaság fellendítésére megfelelő pénzügyi alapot biztosító javaslatát a 2021-27 közti időszak költségvetésére.

Gentiloni a Les Echos francia lapnak adott nyilatkozata szerint ennek az alapnak el kéne érnie az EU összesített éves GDP-jének tíz százalékát, vagyis kb. 1500 milliárd eurót (531343 milliárd forintot).

A válság kezeléséről nagyon eltérő elképzelései vannak az EU északi és déli államainak, így egyelőre azt sem tudni, hogy bizonyos gazdaságpolitikai feltételeknek meg kell-e majd felelni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ezen forrásokhoz, vagy hogy lényegében csak visszafizetendő kölcsönökről lesz-e szó. "Egyetértek Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével abban, hogy elegyíteni kell ezt a két megközelítést" - mondta erről Gentiloni, hozzátéve, hogy a hiteleknek nagyon hosszú vagy "örökös" lejáratúnak kéne lenniük.

Azt azonban előre jelezte, hogy nehéz lesz konszenzusra jutni a javaslatcsomag megalkotásakor. (Via MTI)