Visszavonta a Klik a felvételi számok utólagos módosítását a szentesi gimnáziumban

oktatás
2020 április 30., 13:00

Visszavonta a Kelbelsberg Központ a döntést, ami alapján utólag csökkentették volna a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba felvehető diákok számát - értesült az Index.

Csütörtök reggel a lap írt arról, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ április végén tájékoztatta az ellenőrzése alá tartozó iskolákat arról, hogy szeptemberben a tervezettnél kevesebb vagy kisebb létszámú osztállyal kezdhetik csak meg a képzést.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium, ami országszerte híres irodalom-dráma-média tagozatáról, is ekkor értesült róla, hogy a korábban felvett 28 gyerekből végül csak 17 kezdheti meg itt a tanulmányait, vagyis április 30-ig 11 diákot kell arról értesíteniük, hogy mégsem vették fel őket.

Hasonló helyzetről számoltak be Makón és Csongrádon is. Makón a József Attila Gimnáziummal, Csongrádon a Batsányi János Gimnáziummal közölték, hogy három osztály helyett csak kettőt indíthatnak szeptemberben.

Az intézkedés visszavonása az Index szerint csak a szentesi iskolára érvényes, a másik két példaként hozott gimnázium közül pedig csak a csongrádi Batsányiról írják, hogy az esetükben nincs szó az eredeti felvételi létszám visszaállításáról.

A lépésről azután értesült az Index, hogy Gulyás Gergely miniszter a kérdésükre kijelentette a csütörtök délelőtti kormányinfón:

„Világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell megállapítani, ezeket előzetesen kell meghatározni, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni.”

A Hódmezővásárhelyi Tankerület egyelőre nem erősítette meg a lap értesüléseit.

Frissítés

A hódpress.hu helyi hírportálnak a szentesi gimnázium igazgatója, Tóth Tamás is megerősítette a létszámvágás visszavonásának hírét, a tervezett létszámmal indul az új évfolyam. A makói és a csongrádi iskolák dolgozóitól azonban a portál is úgy tudja, ott egyelőre nincs szó ilyen döntésről.

Közben Farkas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról írt a Facebook-oldalán, hogy a felvételi létszámcsökkentés visszavonása valójában azt jelenti, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ engedélyezte pótfelvételi megtartását a két, szentesi és a csongrádi, gimnáziumban. Az elutasított tanulóknak tehát sikeres pótfelvételi vizsgát kell tenniük ahhoz, hogy bekerülhessenek a szeptemberben induló osztályokba.