Strache visszatér, indul a bécsi főpolgármester-választáson

külföld
2020 április 30., 12:56

Egy évvel a bukása után Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bejelentette:

a Szövetség Ausztriáért nevű párt listavezetőjeként visszatér a politikába. 

Csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tavaly december alapított szervezett indul az őszre tervezett helyhatósági választásokon, ő maga pedig mint listavezető Bécs polgármesteri tisztségéért száll harcba. A tavaly decemberben bejegyzett DAÖ programbemutatóját május 15-re tervezik, Strache annyit elárult, hogy 

a Szabadság és Igazság címet viseli.

Az FPÖ volt elnöke komoly kritikával illette az osztrák kormányt, ami szerinte semmit sem tesz, hogy megakadályozza a munkanélküliség növekedését, és segítse a csőd felé tartó cégeket.

Strache tavaly májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az ibiza videó néven emlegetett felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal arról, hogy olyan médiabirodalmat építhessen ki Ausztriában, mint amilyet Orbán Viktor Magyarországon. 

link Forrás

Strache a nőnek – aki valójában nem orosz vállalkozó, hanem titkosügynök volt – az anyagi támogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.