ENSZ-főtitkár: Vegyünk példát Dél-Koreáról

külföld
2020 május 01., 07:17

Remélhetőleg a világ számos országa követi majd Dél-Korea „figyelemre méltó példáját”, ahol „különösen sikeresek” voltak a koronavírus-járvány kezelésében, mondta csütörtökön Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

Elmondása szerint, miközben nem regisztrálnak új fertőzötteket, Dél-Koreában nagyon ambiciózus környezetvédelmi programmal álltak elő, amivel a válságból való kilábalást segítenék. Betiltották például az új szénerőművek építését, és csökkenteni akarják a meglevők károsanyag-kibocsátását.

photo_camera Antonio Guterres Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Guterres az AP beszámolója szerint arra szólította fel a kormányokat, hogy a gazdaság újraindításakor helyezzék előtérbe a „zöld munkahelyeket”. Azt mondta, nem szabad fosszilis tüzelőanyagok és szennyező iparágak támogatására fordítani az adófizetők pénzét.

A csütörtöki hivatalos adatok szerint egy nap alatt négy embernél azonosították a fertőzést, de mindannyian külföldről érkeztek az országba. Az összesített, regisztrált fertőzésszám így sem éri el a 11 ezret, miközben 247-en haltak meg, és több mint kilencezren meggyógyultak.

Február végén és március elején még napi több száz új fertőzöttet találtak Dél-Koreában, azóta viszont valamelyest enyhítettek a korlátozásokon, és ha jól alakulnak az adatok, a következő napokban folytatódhat a lazítás.

Az országban széleskörű teszteléssel, teljes átláthatósággal és technológiai újításokkal küzdenek a koronavírus ellen.