Nem áll jól a székelyek aláírásgyűjtése

eu
2020 április 30., 23:28

Nem áll jól a Székely Nemzeti Tanács európai aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy az uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei önállóan, a kormányokat kihagyva pályázhassanak EU-támogatásokra. Egymillió aláírást kellene összegyűjteni, de egyelőre csak hatszázezer körül lehet az aláírók száma, a határidő pedig május 7, tehát már csak egy hét van hátra.

A székelyek azért kezdeményezték az akciót, mert úgy vélik, hogy néhány országban a kormányok nem irányítanak elég EU-s fejlesztési forrást a kisebbségek lakta régiókba, diszkriminálják ezeket a területeket. Illetve a kezdeményezés nyilvánvalóan része a Székelyföld autonómiájáért folytatott küzdelemnek is.

Először 2013-ban nyújtotta be egy 12 tagú polgári bizottság a Székely Nemzeti Tanács „ Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című kezdeményezését, az Európai Bizottságnak, de a bizottság először elutasította. Évekig tartó pereskedés következett, tavaly tavasszal végül nyert a Nemzeti Tanács. Egy éve, májusban elkezdődött az aláírásgyűjtés, de még nem érték el a szükséges egymilliós aláírószámot.

Elődje, Pesty László, a legendás OV TV alkotója
photo_camera Pesty László a 2018-as választás estéjén, a Fidesz eredményváró rendezvényén. Fotó: Tuba Zoltán/képszerkesztőség

Az online petíciót csak 350 ezren írták alá, a támogatók többsége magyarországi, emellett körülbelül 210 ezer aláírás lehet papíron. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában viszonylag jól sikerült a mozgósítás, de más, jelentős nemzeti kisebbségi régiókkal rendelkező országokban, például Svédországban, Belgiumban, Spanyolországban nem nagy az aktivitás.

A hátralévő néhány napban Pesty László dokumentumfilmes, Tarlós István volt kampányfőnöke vette kezébe az aláírásgyűjtő akciót, és próbálja irányítani a hajrát. Pesty csütörtökön azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy hét országban kell elérni a limitet, az egymilliós összaláírásszámon felül, Magyarország, Románia és Szlovákia mellett öt országra koncentrálnak, elsősorban kisebb lélekszámúakra,mert ott kevesebb aláírás is elég, például Horvátországra és Szlovéniára.

Közben fellőtték a magyar Írdalá.hu oldal nemzetközi megfelelőjét, az Iamsigning.com-ot, és ezt próbálják tolni online kampányokkal. A hagyományos, papíros aláírásgyűjtést teljesen lehetetlenné tette a koronavírus-járvány. Pesty azt is mondta a lapnak, hogy még nem tudják, Brüsszel engedélyt ad-e a határidő kitolására a járvány miatt. Vera Jourová uniós biztos hetek óta nem válaszol a kérelmükre.