Új típusú gyorsteszt érkezett Magyarországra, először a Szent Imre Kórház dolgozóit szűrik

Egészségügy
2020 május 01., 07:44

Az amerikai és az európai hatóságok engedélyét is megkapta egy új fejlesztésű koronavírus-teszt, amit Magyarországon először a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban fognak használni. 

Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes közleménye szerint a teszt 100 százalékos szenzitivitással és 99,5 százalékos pontossággal mutatja a már lezajlott fertőzést. Első körben a kórház dolgozóit szűrik majd vele.

photo_camera Ezek még nem az új tesztek Illusztráció: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ez azért fontos, mert az aktuáis fertőzöttséget pontosan kimutató PCR-tesztek mellett „egyre nagyobb igény mutatkozik a lezajlott betegséget és a lehetséges védettséget is igazoló, egyszerűbben kivitelezhető szerológiai teszt iránt. A tesztek fejlesztése sok időt és komoly technológiai hátteret igényelt, mivel elvárás volt, hogy kizárólag a keresett vírusra adott immunválasz során termelődött antitestekkel mutasson pozitivitást, viszont azok jelenlétében mindig”.

„A hatékony védekezéshez szükséges döntések a pontos megbetegedési adatok tükrében hozhatók meg felelőséggel. Az ezzel kapcsolatos elvárásoknak megfelelően a gyártó cég tömeggyártásra alkalmas gyártókapacitást hozott létre, illetve a szerológiai tesztek egész sorozatának piaci bevezetését végzi el a következő hónapokban” - írja.

A Szent Imre után a közeljövőben több hazai intézményben is megkezdik  az új típusú koronavírus-tesztelést.

Épp a napokban derült ki, hogy két, korábban központilag beszerzett gyorsteszt, az Anhui és a Clungene elég alacsony hatékonysággal jelzi, hogy valaki átesett-e a fertőzésen. 

Az aktuális fertőzés kimutatására végképp alkalmatlanok, noha Magyarországon ilyen célra is használják őket, például akkor, ha valaki fertőzöttséggyanús külföldi helyszínről érkezik haza, és kötelező házi karanténjában tesztelik le. Ez volt látható abban a videóban is, amit egy magyar utazó vlogger készített a saját otthoni teszteléséről. Abban az esetben az Anhui negatív eredményt mutatott, hogy később kiderüljön, valójában pozitív volt.